pondělí 12. května 2008

Orbis Pictus

aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie

(16.6. - 14.9.)

Orbis pictus není jenom dílo Jana Amose Komenského, ale i interaktivní výstava, jež láká k navštívení od 16. června v prostorách kulturního centra Bazilika. Autorem koncepce projektu je známý výtvarník, básník a hudebník Petr Nikl, dalšími spoluautory jsou například Milan Cais (kromě výtvarné činnosti je i zpívajícím bubeníkem skupiny Tata bojs), Martin Janíček, Jaroslav Kořán, Petr Lorenc, a další. Expozice je přitažlivá především aktivním zapojením diváka do tvůrčího procesu hry - všechny artefakty lákají k zkoumání všech jejich zvukových, pohybových i vizuálních možností.

"Je v tom snaha vytvořit alternativu a vracet se do skutečně rituálního kontaktu, dialogu člověka s člověkem a se sebou samým přes nástroj, který nemá zakódovány žádné obsahy, žádné návody ani žádný program," říká Petr Nikl, autor konceptu výstavy.

Hudební nástroje obřích rozměrů připomínají organické tvary z jiných planet a svým zvukem rozehrávají v člověku přirozené sklony k hravosti a fantazii. Do některých exponátů se dá i vlézt a skrze systém zrcadel pozorovat vnější svět novýma očima. Veškerý pohyb a aktivitu artefaktů obstarávají diváci - aby výstava vyšla vstříc svým záměrům, nenajdete tu žádné videa, reprodukovanou hudbu ani digitální média. Vše máte v rukou vy. Ústředním objektem je "Srdce" od Petra Nikla - nafukovací komnata, ve které jsou umístěny vodní varhany, metalofony, orloj, periskopy a další mechanismy ze snových světů. Výstavu rozhodně stojí za to vidět - nebo spíše zažít - nejen proto, že na ni poznáváte skrze všechny smysly netušený svět nekonečných možností, ale i protože expozice v Bazilice bude posledním místem u nás, kde ji bude možno navštívit. Potom totiž putuje úspěšná výstava do kanadského Vancouveru a poté do dalších zemí světa. V rámci předsednictví České republiky v Radě Evropské unie bude k vidění i coby oficiální doprovodná akce v Bruselu.

Jan Procházka

Žádné komentáře: