sobota 17. května 2008

Ernest Hemingway (1899-1961)

Další díla:
Sbohem, armádo!
Smrt odpoledne
Za našich časů
Muži bez žen
Komu zvoní hrana
Přes řeku a do lesů
Stařec a moře
……

MÍT A NEMÍT
(To Have or Have not)
Nakladatelství Práce 1979

Román vznikl v době hospodářské krize a autor popisuje právě tuto dobu a snahu lidí žít běžný život. Nikde ale není práce a vydělávat si je v podstatě nemožné. Většina lidí nemá co jíst a buď pracují za málo peněz a jsou rádi alespoň za to, a nebo se jako hlavní hrdina příběhu rozhodou pro cestu mimo zákon, protože jim už nic jiného nezbývá.
Román vznikl z původních několika povídek, což je na něm dost znát. Někdy na sebe stránky a příběhy nenavazují. Do hlavní linie příběhu jsou vetkány menší i větší vyprávění a zmínky o životě mnoha a mnoha dalších lidí. Román je postaven na kontrastu těch, co mají (peníze) a co nemají. Hemingway sympatizuje s těmi, co jsou chudí a i když hlavní hrdina někoho zabije, stejně s ním jistým způsobem sympatizujete a neodsuzujete ho. Představitel těch co nemají je hlavní hrdina Harry Morgan. Jako představitel těch co mají se dá chápat spisovatel Richard Gordon.
Román je rozdělen na několik částí a ty se pak dělí do kapitol. Samy kapitoly jsou ale nesourodé a také v nich najdeme v podstatě samostatné příběhy, také jakési kapitoly.

Jaro
První část románu začíná prvním pokusem o zvyklání rybáře Harryho Morgana rybáře, kterému se v době krize moc nedaří.. Ten ví, že ostatní rybáři převážejí černé pasažéry, ale když se mu tato příležitost naskytne. Odmítá. Kubánci, kteří od něho chtěli svézt jsou chvíli poté, co Harry odmítl, zastřeleni. Harry jde do přístavu ke své lodi. Má zakázku od jednoho Angličana. Následuje popis způsobu lovení na moři. Angličan mu slíbí, že mu zaplatí, ale odletí první letadlem. Harry najednou nemá peníze ani na cestu domů. Musí uživit svou rodinu –ženu a tři dcery. V tuto chvíli dochází k vnitřnímu konfliktu a nakonec zvítězí bída. Harry se dohodne s dobrosrdečným a trochu hloupým přítele Charliem a ten mu dohodí další podobný obchod. Má převést Číňany. Na lodi s Harrym většinou e i jeho přítel Eddy, který ale začal pít je teď úplně k ničemu. Harry mu v podstatě platí jen z lítosti a starého přátelství. Na akci s Číňany ho odmítne vzít, ale když vyjede, najednou zjistí, že Eddy je na palubě taky. Pan Sing, Číňan, co organizuje převoz se s Harrym domluví, že mu zaplatí při převozu. Harry odhadne, co by se mohlo stát, zabijí ho, peníze si vezmou zpět a nikdo nebude mluvit. Tak se rozhodne, zabíjí pana Singa dřív, než by on zabil jeho. Nedovíme se, jestli byly Harryho obviňující myšlenky oprávněné. Číňany vylodil někde jinde. Dokonce chvíli přemýšlí i o vraždě kamaráda Eddyho, protože ho neměl napsaného v posádce. Eddy ale úplně náhodou potkal celníka a zapsal se tam, než se ukryl v podpalubí lodi. Tím si zachránil život. Celá první část je psána v ich formě – vypráví sám Harry.

Podzim
Druhá část je vyprávěna vypravěčem. Zjistíme, že Harry už přesedlal na špatnou stranu. Pašuje alkohol. Při jedné cestě na něj začnou nějací Kubánci střílet. Paradoxně nemají s ním nic společného, jen jim někdo nejspíš nezaplatil, tak začali střílet. Harryho střelili do ruky a černocha, který mu pomáhla do nohy. Cestou vidí Harry další loď. Je na ní jeho přítel Willie se zákazníky. Bohužel je jeden ze zákazníků dost vysoce postavený a nahlásí Harryho na policii. Harry ještě stačí vyházel všechen alkohol z lodi do moře.

Zima
Ve třetí části románu je první kapitola (početně devátá) vyprávěná Albertem. To je mladý muž, který by chtěl pracovat s Harrym na lodi, protože má také ženu a děti a nemá práci. Když už něco dělá, tak jsou to mizerně placené pomocné práce. Do podniku K Fredymu (hospoda) přijde advokát Simmons neboli „Tlustopysťák“ a chce mluvit s Harrym. Nabídne mu práci – převézt Kubánce. Na konci příběhu se setkáváme se stejnou motivací jako na začátku. Teď je ale Harry už jinde a tudíž přijímá. Pozve ke spolupráci právě Alberta. Druhá kapitola 3. části je vyprávěná Harrym, další už zase neosobním vypravěčem. Dozvíme s, že Harry o svou ruku nakonec přišel, amputovali mu ji. Má místo jedné ruky pahýl a tudíž akci s Kubánci sám nezvládne. Navíc má zabavenou loď od té události s pašováním alkoholu. Rozhodne se za pomoci advokáta svou loď ukrást. Druhý den ji ale najdou. Nakonec si pronajímá na den loď od Fredyho (majitele hospody). Veškeré peníze co mu byli dány jako záloha dá Fredymu za pronájem. Odmítá pomoc Alberta. Ten však nakonec přijde k lodi a umluví Harryho, aby jej vzal s sebou. Harrymu se to v hlavě rozleží a souhlasí. Vnitřní boj myšlenek v Harryho hlavě je autorem pozoruhodně popsán –například: „Nechci s tím otravovat, ale copak já mám na vybranou? Teď už člověk na vybranou nedostává. Můžu to nechat plavat; ale co potom? Já jsem se o to nijak neprosil, ale když to člověk musí udělat, tak to musí udělat. Jenomže bych asi neměl brát Alberta. Je to prosťáček, ale spolehlivý a na lodi je to chlap na svém místě. Hned ho tak nic nevyleká, ale stejně nevím, jestli ho s sebou mám brát. Jenže žádného ochlastu a žádného černocha s sebou vzít nemůžu. Musím s sebou mít někoho, na koho bych se mohl spolehnout. Jestli se nám to podaří, tak dostane svůj díl, určitě. Ale všecko mu to říkat nemůžu, nebo by do toho nešel, a já s sebou někoho mít musím.“ (citováno z Ernest Hemingway, MÍT A NEMÍT, Práce, Praha 1979, str. 79)
Domluvil se s advokátem, že Kubánci musí mít zbraně, aby to vypadalo, že ho k tomu přinutili. Kubánci ale vyloupí banku a se všemi penězi utečou k Harrymu na loď. V bance zastřelí advokáta a na lodi Alberta. Honí je policejní člun. Harry s jedním z Kubánců shodí Albertovo tělo do moře a schválně tam kopne i zbraň jednoho z Kubánců. Cestou mu jeden z nich hrozí smrtí a druhý se mu paradoxně omlouvá za smrt jho přátel. Nakonec Harry postřílí Kubánce a sám dostane kulku do břicha. V knize je neuvěřitelně živě popisován proces pomalého umírání Harryho Morgana.
„V lodním trupu bylo plno vyteklého benzínu, a když se loď trochu zakymácela, vždycky to zašplouchalo. Ten muž, Harry Morgan, byl přesvědčen, že ten zvuk vychází z jeho vlastního břicha, a připadalo mu, že je má jako veliké jezero, jehož vlny narážejí na oba břehy najednou. Zdálo se mu proto, že leží na zádech s koleny přitaženými vzhůru a hlavou zvrácenou nazad. Voda v tom jezeru, jež bylo jeho břicho, byla velmi studená, že když do ní jen z kraje vstoupil, jakoby ho chladem omračovala; a teď mu bylo strašlivě zima a všechno bylo cítit benzínem a jemu připadalo, jako by měl ústa přitisknutá k benzínové hadici a měl vysát celou cisternu. Věděl, že tam žádná benzínová cisterna není, ale přesto cítil studnou gumovou hadici, která jako by se zasunovala do úst a vinula se mu ve své obrovitosti, chladu a tíži celým tělem. Pokaždé když se nadýchl, tak s mu hadice až dole v břiše stočila a jako by ucítil vždy tvrdší a chladnější náraz, a bylo to, jako když se tam dole nad hladinou šplouchajícího jezera hýbe obrovský slizký had.“ (citováno z Ernest Hemingway, MÍT A NEMÍT, Práce, Praha 1979, str. 131)
Harry nakonec zemřel až v nemocnici. Poslední slova, která jsou zaznamenána zní: „Jeden člověk sám nemá. Teď už nikdo sám ne. Ať je sám jako pěst, člověk sám nemá tu nejmizernější A nejzkurvenější šanci.“ (citováno z Ernest Hemingway, MÍT A NEMÍT, Práce, Praha 1979, str. 163)
S příběhem Harryho se ve třetí části prolínají mnohé osudy. Nejvíce vyzvedávaný je tu příběh spisovatele Richarda Gorgona, který nemá o peníze nouze. Přesto od něj odejde jeho žena, protože ji podvádí. Jde do hospody k Fredymu a nalévá opilcům, aby ho měl alespoň někdo rád.
Harry i přes to, že nemá ruku je pro ženy velmi atraktivní, autor popisuje, jak Harry stále vzrušuje svou ženu. Popisuje nevybíravě i ošklivost jeho ženy – ústy Gorgona. Překvapivě se Gordon a Harry nikde v příběhu nepotkají.
Ke konci je příběh dost „rozplizlý“. Konec je nijaký. Autor popisuje zamyšlení Harryho ženy nad budoucím životem bez manžela. A ve chvíli kdy přijíždí loď se skoro mrtvým tělem Harryho Morgana, tak se autor zdržuje popisem co s na které lodi v přístavu děje. Nabízí pohled na spokojenou rodinku, na milenku, která se rozhoduje, zda si svého milence vezme a podobně. Trochu mi přijde, že autor chtěl jen zaplnit stránky čímkoliv, k čemu odkazje například vnítřní monolog oné milenky: „Ty můj milý. Tak jsi fajn. Ano jis. Milý, milý, milý. Ano, ano, milý.A ty jsi já. Tak je to. Ano, tak to je. A co teď s tím a co potom? Stejně už je po tom.“ (citováno z Ernest Hemingway, MÍT A NEMÍT, Práce, Praha 1979, str. 177)
Celkem absurdně působí situace, kdy Albertova žena dorazí k lodi a Albertovo tělo tam není. Je v davu přihlížejících, který ji vtlačí ven a ona spadne do vody. Její jekot přehlušuje oznámení, že jí vypadly „žuby“(zuby). Nikdo z davu jí nepomůže, naopak, jak autor říká, se kochají tím, že toho byly svědky. Kniha je kritikou nejen nedostatku peněz nebo naopak dostatku, ale i jejich dopadu nejen na ta kdo mají či nemají, ale i na okolí.
Harry byl zločinec, ale rval se s životem do poslední chvíle.

Vypracovala: Jana Roušarová

Žádné komentáře: