pondělí 12. května 2008

Za zábavou do Sušice

Sušice, nebo také ,,Brána Šumavy´´ je malebným městečkem ležící v údolí Svatoborské vrchoviny.

Celkem mladou, ale u našich občanů oblíbenou a rychle zaběhlou tradicí jsou oslavy města Sušice. Sušické slavnosti probíhají vždy v květnu od roku 1998. Letos budou probíhat od pátku 23. května až do soboty 24.května. Každoročně můžeme shlédnout na náměstí přehlídku hudebních i tanečních vystoupení našich i zahraničních škol, spolků, sborů, kapel...Samozřejmě nechybí ani mraky občerstvení a atrakce pro nejmenší a na závěr ohňostroj. Tyto slavnosti jsou pořádány městským kulturním střediskem a jsou na úrovni spíše poutě než kvalitního kulturního vyžití. Právě proto jsou asi tak oblíbené. Naštěstí se do této ,,pouťově´´ zábavné tradice vložilo pár hudebně vzdělaných nadšenců a nezávisle na kulturním středisku si v rámci Sušických slavností udělali vlastní show. Založili Okrašlovací spolek občanů Sušických a již druhým rokem proběhne jejich alternativní vystoupení na Fufernách u lesoparku Luh. Jejich cílem je pořádat kulturní akce nezávisle na městském kulturním středisku. Jak mi sdělil jeden z členů Daniel Čámský:,, Všechny tyto aktivity jsou alternativními vůči městskému kulturnímu středisku. Jeho aktivity nám občas připadají nekvalitní a pokleslé.´´Předvedou se nám zde pěvecké(např. Sušický dětský sbor)a taneční soubory. Dále jazzové, swingové kapely jako Karavana Big Band a Gentleman´s band. Bude zde vymezen i prostor pro nově vzniklé alternativní sušické kapely (jako Raush Centipede, Orchestra, Jam 4you aj.) Pro pobavení vystoupí ,, Cirkus Rumberto´´ a na závěr můžeme shlédnout ohňovou show.

V rámci Sušických slavností proběhne otevření lanového parku v lesoparku Luh, což nebude jediné adrenalinové vyžití v Sušici a okolí. Offpark dále chystá pestrou nabídku jako zorbing, vyhlídkové lety nad Šumavou, tandemové seskoky, rafting na Otavě aj. Mělo by se jednat o největší centrum adrenalinových sportů v Plzeňském kraji.

Sušické slavnosti jsou zahájením Sušického ,,Rozmarného léta´´, což je název pro všechny kulturní akce, které proběhnou pod širým nebem (většinou na ostrově Santos). Během léta zde proběhnou jak akce pořádané kulturním městským střediskem, tak akce Okrašlovacího spolku občanů sušických a jiné.Mezi nejzajímavější akce Rozmarného léta určitě patří hudebně divadelní workshop DRAMASTERIA. Koho zajímá divadlo, určitě by si ho neměl nechat ujít. Pořádá ho Okrašlovací spolek a proběhne již druhým rokem. Tohoto týdenního workshopu se může zúčastnit každý laik, kterému nechybí nadšení pro divadlo a hudbu. Probíhá pod vedení profesionálů (loni sólista ND Tomáš Petřík). Letos by měl workshop mít na starost Ondřej Pavelka. Dramasteria proběhne 4.-12. července na Santosu.Vřele doporučuji.

V rámci Dramasterie v Sušici loni také proběhl Etno festival. Zúčastnili se ho lidé (hudebníci) z 12 zemí světa. Letos tento festival proběhne v Chile. Příští rok by se měl konat opět v našem městě.

Již nějaký ten čas se o moderní hudební scénu v Sušici starají Luboš Křivanec a Roman Holý. Jedna z nejznámějších akcí kterou ve městě pořádají je Šumava Rocks. Šumava Rocks má pevnou tradici a dnes patří mezi nejvýznamnější kulturní akce tohoto regionu. Letos nás čeká již 15.ročník, který proběhne 19.července na ostrově Santos. Šumava Rocks i mimo jiné podporuje humanitární projekty. Zatím zde vystoupily kapely jako J.A.R, Money Business, Buty, Skaline,-123minut, Nana Zorin,Support Lesbiens, Chinaski, Plastic people of the universe a mnoho dalších. Letos se teprve uvidí…

25.-27. července můžeme navštívit Divadelní festival, který se též bude konat 2.rokem na ostrově Santos. Loni zde vystoupil např. Tomáš Matonoha se svým představením. Zatím mi není známo, co na nás chystají letos. Nechme se překvapit. Mezi další příjemné akce patří letní kino na Santosu, které letos proběhne 5.rokem. Okrašlovací spolek dále chystá obnovu sušického folkového léta.
Městské kulturní středisko v rámci Rozmarného léta připravuje např. Den s kovbojem 9.srpna(zábavný den pro děti i dospělé, ukázka kovbojských dovedností, country tance…), koncert pro Šumavu 15.-16. srpna atd.
Na letošní sezónu je dále připraven kulturně vzdělávací projekt občanského sdružení Šumavská renesance pod názvem Naše Šumava a Bavorský les 2008. Zahrnuje výstavy, koncerty, festivaly, sportovní i zábavné programy, přednášky, besedy aj.
Tak neváhejte a přijeďte si zpestřit letní dny na Šumavu.
Myslím, že nabídka je lákavá a každý si tu určitě najde to své.

Iva Katrušáková

Žádné komentáře: