pondělí 12. května 2008

www.tlampac.cz

Studenti tvoří specifickou vrstvu obyvatel každé země. Jsou vzorkem či předvojem myšlení nové generace. V průběhu dějin se tento nový „pohled“ na svět měnil. Žák řeckého filosofa popíral svého učitele a překonával ho novou obsáhlejší koncepcí. Středověcí studenti přivyklí kvašenému moku se projevovali satirickým opěvováním lidské nátury. Případně nespočet mladých studentů táhnoucí na barikády s vidinou svrhnutí mocipánů a nastolení nového lepšího řádu (který byl paradoxně po nějaké době opět svržen novou generací studentů hlásající nové ideje).

Každá tato studentská generace a její myšlenky byly výtvorem reflexe doby, ve které se ocitly a málokdy šlo o pozitivní postoj. Mladická sebejistota a věrnost svým ideálům jim káže nějak se projevovat. V roce 2002 se část mužského osazenstva tehdejší 1.A. Gymnázia Česká rozhodla, že na školní Thálii (pro neznalé jde o den volna, kdy se pár snaživých spolužáků snaží ve školní tělocvičně sehrát nacvičenou scénku a zbytek třídy se v šatnách oddává tajným orgiím spojených s vypitím propašované lahve piva, tzv. „lahváče“) nacvičí krátkou scénku s názvem Live and let live. Tato asi osm minut trvající scénka v anglickém jazyce (byl přítomen „kvalitní“ překladatel) pojednávající o konfrontaci ponožko-milného brouka a dvou (skoro) dospělých jedinců zakončená morálním ponaučením, odstartovala něco neočekávaného. A to vznik tvůrčí skupiny Arte della Tlampač, která našla ve svých řadách takové sebevědomí, že po sérii krátkých etud napsala svou první celovečerní hru Ládidádá . Ale i to bylo mladým a krátkodobě úspěšným studentským holobrádkům málo, a tak se vydali do zatím neprobádaného území amatérské filmové tvorby. Výsledkem této jejich dobrodružné výpravy byl celovečerní (skoro dvouhodinový) film The Plumber – do češtiny překládaný jako Ten Instalatér. Činnost tohoto spolku přetrvává doposud.

Chcete-li se dozvědět více o tomto pochybném ensemblu, shlédnout ukázky jejich tvorby nebo se jen pobavit fotografiemi členů v kompromitujících situací studentského života, tak neváhejte a navštivte jejich internetové stránky www.tlampac.cz


Sesmolil Martin Kindl

Žádné komentáře: