pondělí 12. května 2008

Výstava tvorby ELLY ( 1905 – 1953 ) a OSKARA ( 1904 – 1973 ) OEHLEROVÝCH

V rámci stoupající obliby vystavovat architekturu v galeriích uvádí Olomoucké muzeum moderního umění výstavu, mapující dílo a život opomíjené české architektonické dvojice.

Jejich nejvýraznější tvorba spadá do meziválečného období, kdy navrhovali vily, které navazovali například na La Corbisiera či na nizozemský a německý funkcionalismus.

Jejich život však těžce poznamenala válka, ze které se Elly nikdy nevzpamatovala a předčasně zemřela. Její manžel Oskar se snažil prosadit i po válce, ale režim neumožňoval samostatnou práci a tak Oskar směl pracovat pouze ve státních projekčních ateliérech. Zde tvořil projekty např. úpravy vody v Klíčavě a Žákovského mostu. V roce 1971 emigroval se svou dcerou do Rakouska, kde v roce 1973 také zemřel.

Tito manželé projektovali především na severní a střední Moravě, což bylo mimo tehdejší centra moderní architektury, jako byla Praha, Brno či Zlín. A jejich Pražská kancelář se příliš neprosadila. Během válečných perzekucí se velká část jejich projekčních a archivních dokladů poztrácela. A po Oskarově emigraci byli zbytky dostupných materiálů skartovány. Proto měli historici a kurátoři této výstavy nelehký úkol, materiály těžce vyhledávali a schraňovali od osmdesátých let.

Tento unikátní projekt měl premiéru na konci loňského roku v Brně, nyní je od 10. dubna do 22. června v Olomouci a poté se přesouvá do Ostravy.

Závěrem slovo ředitele Olomouckého Muzea umění Pavla Zatloukala: „Nebýt tragických událostí, které se začaly odvíjet od roku 1938, je pravděpodobné, že tvorba Oehledových by se díky nesporné kvalitě stala pro Moravu z hlediska moderní architektury a vůbec životní kultury zcela určující.“

Klares. Hruba

Žádné komentáře: