pondělí 12. května 2008

Stefan Zweig

Svět včerejška

Měšťanský spisovatel, obdivovatel Sigmunda Freuda, vášnivý sběratel textů světové literární tvorby, milovník hudby a umění vůbec – i tak by se dal charakterizovat Stefan Zweig na základě přečtení tohoto díla. Kniha je Zweigovou autobiografií, ale hlavně podává zajímavý obraz své doby, tedy přelomu a první poloviny 20. století. Její významnost spočívá v tom, že právě tato doba byla svými událostmi natolik zásadní, že dodnes ovlivňuje každého z nás (ať už v měřítku jednotlivce nebo celé společnosti). Narodil se do poklidné a stabilní doby, vyrůstal však v neustálých převratech, a to jak politických, tak sociálních, společenských i technických. Je fascinující číst zpověď člověka, který měl možnost prožít svůj život hned v několika zcela odlišných světech. Jako Žida ho zasáhla válka tak silně, že citlivější osoby nejpíš nad knihou uroní několk slz. Svět včerejška je pojat jako jakási lítost nad zánikem habsburské monarchie, ztrátou „světa jistoty“. Senzačnost knihy umocnila Zweigova sebevražda, tím Svět včerejška začal být pojímán jako jakási závěť. Přečtením této knihy lze lépe nahlédnout do Zweigova nitra a lépe tak pochopit důvod jeho sebevraždy, která je opředena mnohdy absurdními pověstmi.

Za nejzajímavější část knihy považuji tu, kde Zweig staví perverzi do jediného odstavce společně s nově vznikajícím proudem umění, které nepochopil. V knize si zasloužilo jen krátkou zmínku. Zweig nezatracoval nové proudy v umění, domníval se, že se jedná jen o vzpouru mladé generace, která nemá budoucnost a pomine. Oceňoval, že se vyčistil vzduch od dusivých tradic a byl přesvědčen, že se znovu na výsluní vrátí klasické zobrazení věcí a událostí. Zároveň však zatracoval intelektuály, kteří se k tomuto hnutí připojili. Jedinou jejich hodnotou se totiž stalo křečovité heslo „být mladý“, další hodnoty byly zavrženy. Extravagance slavila triumf. Drogy se stávaly běžnou součástí života.

„Ale vždy je společnost nejkrutější k těm, kteří vyzrazují její tajemství a zveřejňují, kde se ona sama svou neupřímností dopouští zločinu proti přírodě.“ S. Zweig, Svět včerejška

Karolína Havlíková

Žádné komentáře: