pátek 9. května 2008

Proměny- Divadelní výtvarnice na přelomu tisíciletí

Místo: Galerie kritiků, Palác Adria, Praha

Termín konání: 17.4. - 10.5. 2008


Dvanáct žen, dvánáct portrétů současných divadelních výtvarnic, dvanáct průniků do ženské tvorby, která se podílí na magii divadla. V čem je ženský vklad specifický? I tato otázka je tématem neobvyklé výstavy, která otevřeně přináší genderový pohled na českou scénografii.

Kurátorky výstavy Denisa Šťastná a Marie Zdeňková neměly při zřizování výstavy zrovna snadnou práci. Prostor Galerie kritiků pro ně byl inspirativní svou unikátností a kultivovaností- nabízí široké spektrum možností vzájemného přiblížení rozmanitých a často nesourodých předmětů, ale zároveň autorky výstavy omezoval svou poměrně stísněnou rozlohou. Díky tomu byl počet výtvarnic zredukován na oněch dvanáct a i při tomto omezeném obsazení bylo zapotřebí pečlivého výběru, co vlastně návštěvníkům z jejich široké tvorby předložit.

„Rozhodli jsme se uspořádat výstavu, na které bychom rádi představili práci významných scénografek dnešní doby širšímu publiku. Scénografie je uměním, které bývá často neprávem přehlíženo a zůstává v pozadí pouze jako dokreslení dané divadelní inscenace. Opak je však pravdou. Teprve vytvoření poutavé scény je základem úspěchu celého představení,“ vysvětluje Marie Zdeňková

Návštěvníci výstavy se mohou těšit na originály kostýmů, scénické a kostýmní návrhy, makety, loutky, fotografie (a to jak dokumentární, tak i umělecky stylizované), dokumenty, audiovizuální záznamy a různé scénické objekty. K vidění bude použití rozmanitých materiálů, stylů a technik, prezentovaných nejrůznější formou - od pouhých pracovních skic a návrhů, až po realizovaná díla. Včetně kostýmů, které bylo či stále je možné spatřit na divadelních prknech.

Návštěvníci Proměn se mohou seznámit s prací scénografek Jany Prekové, Kamily Polívkové, Simony Rybákové, Kateřiny Štefkové, Jany Zbořilové, Sylvy Zimuly Hanákové, Marie Jiráskové, Zuzany Krejzkové, Ireny Marečkové, Radky Mizerové, Marty Roszkopfové a Zuzany Štefunkové Rusínové. Záměrem výstavy je taktéž i seznámení se s interakcí mezi výtvarným uměním, divadlem (scéničností), filmem, fotografií, hudbou, literaturou, módou, designem či moderními a tradičními technologiemi.

Různorodost a osobitost výtvarného projevu každé z výtvarnic dokládá, že ženský svět je bohatý a inspirující, krutý i chápavý, drsný i něžný, razantní navenek a niterný uvnitř. Je tedy zřejmé, že ono "typicky ženské" se nedá zaškatulkovat do jednoho šuplíku.


Miloslava Jelonková

Žádné komentáře: