pátek 9. května 2008

PASAŽÉRKA

Polsko 1963 / 58 min.
Režie:
Andrzej Munk, Witold Lesiewicz (dokončení filmu)
Scénář:
Andrzej Munk, Zofia Posmysz
Kamera:
Krzysztof Winiewicz
Hudba:
Tadeusz Baird
Hrají:

Aleksandra Śląska, Anna Ciepielewska , Janusz Bylczyński, Krzesisława Dubielówna, Anna Gołębiowska, Barbara Horawianka, Anna Jaraczówna, Maria Kościałkowska, Andrzej Krasicki a další



Děj Pasažérky se odehrává v době po válce, kdy hlavní postava filmu bývalá esesačka Líza potkává na palubě lodi jí velice známou tvář vězenkyně Marty. Líza cestuje se svým mužem, který samozřejmě o minulosti své ženy neví. Líza mu začne vyprávět příběh, který ji má v jeho očích ospravedlnit. Nic netušící muž historce uvěří, Líza se mu vykreslí jako žena se srdcem na pravém místě, chtěla Martě jen pomoci, nesnášela trýznění vězňů, ale prostě podlehla režimu. V tuto chvíli ještě divák neví, že ho čeká příběh druhý, podaný tak, jak se skutečně stal. Ano, Líza Martu netýrala fyzicky, chtěla ji zničit morálně. Proč? Záviděla jí sílu a odhodlání?Lásku, kterou ona neměla? Tyto otázky už zůstávají jen na divákovi.

Tento černobílý film byl natočen podle rozhlasového pořadu Pasažérka z kabiny 45 polské autorky Zofie Posmysz. Režisér Munk nechtěl ukázat realistický pohled na koncentrační tábor, to ani nelze. Hlavním problémem je pocit viny, odpovědnosti.

Munk bohužel roku 1961 tragicky zahynul, film dokončil Witold Lesiewicz. Ve filmu se neobjevuje jediný záběr, který nenatočil Munk.

Premiéra filmu se na počest Andrzeje Munka konala v den druhého výročí úmrtí 20. září 1963. Snímek získal ocenění na MFF v Cannes roku 1964 a mnoho dalších cen na festivalech v Itálii, Československu, Finsku i Polsku.


Eva Suchelová

Žádné komentáře: