pátek 9. května 2008

Roman Polanski – Hořký měsíc

Scénář : Gérard Brach, John Brownjohn, Jeff Gross, Roman Polanski

Režie : Roman Polanski

Předloha : Pascal Bruckner

Kamera : Tonino Delli Colli

Typ filmu: drama

Hlavní role : Emmanuelle Seigner, Peter Coyote, Hugh Grant, Kristin Scott Thomas

Rok a místo výroby : Francie / Velká Británie, 1992 , 134 minut


Příběh začíná poklidnou plavbou luxusní lodě do Indie, na jejíž palubě se nachází i mladý manželský pár Nigel ( Hugh Grant ) a Fiona ( Christin Scott Thomas ) Dobsonovi. Náhodné setkání Nigela s krásnou francouzskou tanečnicí Mimi ( Emmanuelle Seigner ) změní manželské dvojici nejen životy, ale i celkový náhled na svět a mezilidské vztahy. A to zvláště poté, co se setkávají s Miminým starším invalidním manželem Oscarem ( Peter Coyote ).

Nigel, který je mladou Francouzkou naprosto okouzlen, podléhá nátlaku Oskarova hecování a stejně jako divák dostává prostřednictvím invalidova vyprávění možnost zpětně nahlédnout do jejich podivně spletitého vztahu.

Oscar, který působí v Paříži coby začínající a ne příliš úspěšný spisovatel, se setkává s tanečnicí Mimi, se kterou prožije vášnivý vztah. Ten však časem ustupuje a nahradí jej všudypřítomný stereotyp. Po nějaké době se Oscar dívky přesytí a touží se jí zbavit. K tomu využívá nejrůznějších prostředků, které spočívají především v psychickém týrání a ponižování. Když se nakonec dívky přeci jen úspěšně zbaví, užívá naplno života a všech jeho lákadel.

Zvrat však přichází v momentě, kdy na tom Oscar není příliš dobře. Nebudu zabíhat do přílišných podrobností, abych neprozradila celou zápletku. Důležitým faktem zůstává, že Mimi se do Oskarova života znovu navrací a krutou pomstou si jej k sobě připoutá už navždy.

Setkání s touto podivnou dvojicí vede manžele Dobsonovi k zásadnímu přehodnocení vlastního vztahu.

Příběh je filmovým zpracováním stejnojmenného románu Pascala Brucknera a tematicky je zaměřen na soužití dvou jedinců, kteří si mohou projít buď rájem nebo peklem. Podle autorových slov je každý dlouhodobý vztah odsouzen k zániku – ať již v podobě “ tichého“ manželství Nigela a Fiony či sebedestruktivního vztahu Oskara a Mimi, což dosvědčuje i název filmu v původním znění – “ Bitter Moon ,“ který slouží jen jako slovní hříčka a výsměch slovu “ Honneymoon “, čili líbánky.

Zajímavostí může být, že do role vyzývavé a sexuálně přitažlivé Mimi obsadil Roman Polanski sou mladší manželku Emmanuelle Seigner, která se objevila již v jeho starším snímku 48 hodin v Paříži ( 1988 ) či novějším hororu Devátá brána ( 1999 ).

Lenka Švecová

Žádné komentáře: