pondělí 12. května 2008

Pražské quadriennale

Pražské quadriennale je mezinárodní výstava scénografie a divadelní architektury. Každý ročník (ten loňský byl 11.) se koná v Průmyslovém paláci na Výstavišti Praha, je vyhlašován a pořádán Ministerstvem kultury České Republiky a realizace se ujímá Divadelní ústav.

PQ se nám snaží ukázat neustálou svěžest oboru scénografie, proměny designu prostoru, jeho vývoj a výsledek, barvu a zvuk. Tvar prostoru je totiž na divadle tím nepostradatelným a velmi důležitým prvkem, stejně jako stav mysli, který nám může pomoci prohloubit právě toto setkání. Svou hojností expozic, setkání a performancí po celém městě stává se PQ opravdovou masáží pro smysly. Dvě křídla paláce jsou věnována národním expozicím, střední halou se rozprostírá studentská sekce, pavilon Křižík je věnován školní národní expozici a balkon střední haly sekci architektury a technologie.

V sekci národních expozic prezentuje každá země své nejlepší scénografy, divadelníky, kostýmy nebo loutky. Každá expozice ve své tvorbě ukazuje nejen svá národní a kulturní specifika, ale i pohled na současný svět. Ta nejlepší pak bude oceněna Zlatou trigou, hlavní cenou PQ. V loňském roce reprezentoval Českou republiku projekt bratří Formanů Entresort (Vejdivyjdi), který láká návštěvníky do divadelního zákulisí oživlé pouťové atrakce.

Kromě architektonických návrhů a projektů představuje sekce architektury a technologie také využití nejmodernější technologie, elektroniky a mechanických systémů.

Studentská sekce zase nabídne školní expozice z téměř 50 zemí světa, na 70 workshopů scénografie, světelného a zvukového designu, kostýmů, loutkového divadla a divadelních technologií. Přednášky a prezentace umělců, tematické výstavy a představení studentů. Doprovodný program mezinárodního projektu je spoluprácí a výměnou zkušeností mezi začínajícími a zkušenými umělci z celého světa. Projekty obvykle překračují i mimo prostor výstaviště na některá z pražských divadelních scén.

Loňský ročník navíc zřídil místo PQ Bar-Second Hand Plaza, kde je možné „zrecyklovat“ své myšlenky s ostatními a uvést je v jiné, nové, interpretace či nápady.

Festival trvá deset dní, konat se bude nejspíše opět v měsíci červnu, a to, bohužel až v roce 2011.

Magdalena Borovková

Žádné komentáře: