pondělí 12. května 2008

Jindřich Štreit

fotografie 1965-2005

Retrospektivní výstava Jindřicha Štreita probíhá od 27.5.- 11.5.2008 v Alšově jihočeské galerii v Českých Budějovicích, další její části jsou umístěny v CK Solnici a KC Bazilice. Kurátorem výstavy je Tomáš Pospěch a Hynek Rulíšek. K shlédnutí je opravdu mnoho, fotografií je jen v AJG 190 a jsou umístěny v celém prostoru galerie. Výstava byla zahájena 31.10.2007 - 3.2.2008 v Domě u Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze, k jejímu přesunutí do Českých Budějovic došlo díky určitým "kulturně činným" osobám v tomto městě, spolu se svolením autora výstavy.

Uspořádat si svou vlastní retrospektivu může být, i přes její jubilejní povahu 50-ti leté tvorby trochu unáhlené, ovšem kdo jiný než autor má právo rozhodnout o vrcholu své tvorby. Autor také dodává, že si toto období může patřičně užít a sám pak být k užitku při komentování výstavy.

Jindřich Štreit (nar. 1946) se velmi osobitým způsobem přibližuje každodenní realitě života lidí na vesnici. Nebojí se vynést žádné z témat tykající se života - jako smrt, narození, láska, křivda, upřímnost, naivita, čistota, atd. Jejich obraz ovšem nepředstavuje nic z idealismu vesnice, romantiky přírody, nebo protikladu města, jsou viděny člověkem žijícím na vesnici - jejím autorem. V 80.letech 20.století se nejvíce proslavil snímky z Bruntálska, kde žil. Místo slávy ovšem přichází perzekuace za údajné hanobení a zesměšňování tehdejšího socialistického státu.

Hlavním tématem je oblast mezilidských vztahů, intimita a každodennost. Lidskost, prostá existence a nalézání krásy v drsném životě či prostředí je tím nejcennějším ve Štreitově tvorbě.

V následující části, jež výstava představuje, jsou práce z období porevolučního, ty svým tématem/ nábojem neubírají nijak na síle. AJG nám představuje různé cykly z této tvorby, jako např. cyklus Farma (Rakousko, 1992-1993), Pusta (fotografie z kraje písku, 1993-1998), Lidé ledkových dolů (1998), Lidé třineckých železáren (2000), a nejnovější cyklus Horníci z Petrosanu (2005), cyklus, který byl nejvíce vystavován v 90. letech je Cesta ke svobodě (fotografie drogové závislosti, 1996-1999), který mají návštěvníci možnost také shlédnout.

Pakliže tuto výstavu nestihnete, máte možnost navštívit další z cyklů Štreitovi tvorby; Tváře za zdí (Čína), a to v českokrumlovském Egon Schielle art centru. Výstava tam potrvá do 26.10.2008.

Magdalena Borovková

Žádné komentáře: