pátek 2. května 2008

PRAŽSKÉ JARO 2008

Ve dnech 12. května až 4. června 2008 proběhne ve spolupráci s Ministerstvem kultury České republiky a pod záštitou prezidenta republiky již 60. ročník tohoto mezinárodního hudebního festivalu, na kterém se představují světoví umělci, nejlepší symfonické orchestry i komorní tělesa. Partnerem akce je hlavní město Praha. První ročník se konal pod záštitou prezidenta Edvarda Beneše, tehdy v roce 1946, slavila Česká filharmonie 50 let od svého vzniku.
Šedesátý ročník zahájí dne 12. května Filharmonie Brno v Obecním domě v Praze. V úterý, 13. května, odstartuje mezinárodní soutěž Pražské jaro 2008 ve hře na hoboj a klarinet. Dalšími účinkujícími jsou např. Schola Gregoriana Pragensis, Hallé orchestra Manchester, Petrohradská filharmonie, Slovenská filharmonie, Česká filharmonie, Edita Gruberová (soprán) nebo Nigel Kennedy (housle) a další.
Ve Státní opeře lze shlédnout např. dílo Petra Maláska Fantom opery či Peera Gynta v režijním podání Edvarda Griega. V Národním divadle proběhne představení Hubičky (Bedřich Smatana), Dona Giovanniho (Wolfgang Amadeus Mozart), Falstaffa (Giuseppe Verdi).
Program kulatého šedesátého ročníku Pražského jara bude dozajista nabitý, rozmanitý a zajímavý.
Loukotová Veronika
(Aktuality v kultuře)

Žádné komentáře: