pátek 2. května 2008

Magnesia Litera 2008

Letos, konkrétně 20. dubna, proběhl již sedmý ročník prestižních literárních cen Magnesia Litera. Tyto ceny se konají pod záštitou exprezidenta a dramatika Václava Havla a jejich posláním je podpora a popularizace kvalitních knih, původních českých i překladových, bez ohledu na žánr.
Ceny mohou být uděleny pouze těm knihám, které mají v tiráži jako datum prvního vydání uvedeno datum předcházejícího roku, resp. roku na který se vztahuje udílení cen Litera. Celkem se soutěží v osmi kategoriích – nakladatelský čin, překladová kniha, objev roku, kniha pro děti a mládež, naučná literatura, próza, poezie a publicistika. Oficiální trofejí spojenou se všemi kategoriemi je soška Litera, případně finanční ocenění. Hlavní cena Magnesia Litera - Kniha roku je spojena s finanční prémií 200 000 Kč od generálního partnera cen - společnosti Karlovarské minerální vody se značkou minerální vody Magnesia.
Letošní ročník byl výjimečný hned v několika ohledech. Za prvé byl zaznamenán rekordní počet vydaných knih za rok 2007, což se samozřejmě promítlo i do počtu přihlášek, které rovněž směřovaly k rekordním výšinám a překročily magickou hranici 300. Za druhé bylo pozoruhodné zjištění, že všechny kategorie byly zastoupeny poměrně rovnoměrně, přičemž největší nárůst za poslední roky se projevil v kategorii literatura pro děti a mládež. Avšak prvenství v počtu přihlášek patřilo již tradičně kategorii za překladovou knihu. Za třetí se mezi přihlášenými objevilo i nezvykle mnoho prvotin.
O vítězi v jednotlivých kategoriích rozhoduje odborná porota a vyhlašovatelem cen je Občanské sdružení Litera, v němž mají zastoupení všechny významné svazy a instituce, které se váží k literatuře a ke knihám (jmenovitě Akademie věd ČR, České centrum PEN klubu, Obec překladatelů, Obec spisovatelů, Svaz českých nakladatelů a knihkupců, česká sekce IBBY a také Nadace Český literární fond).
Současně s oficiálním udílením cen na základě rozhodnutí odborné poroty, probíhá také vyhodnocení čtenářské ankety Kanzelsberger cena čtenářů, do které čtenáři hlasovali o svou oblíbenou knihu z české beletrie pomocí 200 000 pohlednic, jež jim byli za tímto účelem k dispozici v knihkupectvích, knihovnách, školách a kavárnách. Tisíc čtenářů, kteří se do ankety zapojili, odměňuje společnost Kanzelsberger poukazem na libovolně vybrané knihy.

VÍTĚZOVÉ MAGNESIA LITERA 2008

Kniha roku
Petr Nikl: Záhádky (Meander)


Litera za přínos české literatuře
Eckhard Thiele a Hans Dieter Zimmermann za iniciování a vedení edice Tschechische Bibliothek


Litera za prózu
Lubomír Martínek: Olej do ohně (Paseka)

Litera za poezii
Tašo Andjelkovski: Spálov (Torst)

Litera za publicistiku
Petr Placák: Fízl (Torst)


Litera za naučnou literaturu
Vratislav Vaníček: Soběslav I. (Paseka)


Litera za překladovou knihu
Orhan Pamuk: Mé jméno je Červená (přeložil Petr Kučera, Argo)


Litera za knihu pro děti a mládež
Petr Nikl: Záhádky (Meander)


Litera za nakladatelský čin
Korespondence Boženy Němcové (NLN)


Litera pro objev roku
Petr Kučera za překlad románu Orhana Pamuka Mé jméno je Červená (Argo)



Kanzelsberger cena čtenářů
Petr Sís: Zeď (Labyrint/Raketa




Hana Buzková
KNIHA

Žádné komentáře: