pátek 2. května 2008

Lucky number Slevin

V Češtině tento film vyšel pod názvem „Nabít a zabít“.

Režie: Paul McGuigan
Hrají: Josh Hartnett, Morgan Freeman, Ben Kingsley, Bruce Willis, Lucy Liu
Rok vydání: 2005

Děj se odehrává v prostředí newyorkské mafie. Jednotlivé vstupy na scénu připomínají Tarantinovo Pul fiction. Tarantinovi je to velmi podobné jak v námětu (téma mafie), tak i v použití retrospektivy. Divák si musí jednotlivé scény poskládat.

Film začíná poměrně chaoticky. Hlavní hrdina Slevin ( Josh Hartnett) se objevil ve špatnou chvíli na špatném místě. Chtěl navštívit svého kamaráda Nicka, ale ten nebyl k zastižení. Slevin se rozhodl, že na Nicka počká. V Nickově bytě ho najdou dva nejmocnější gangy ve městě. Oběma Nick dluží peníze. Pokud nezastihli Nicka a Slevin je v jeho bytě, tíha dluhu padá na Slevina. On však nemá žádné peníze. Oba představitelé gangu mu dají nabídku, že mu dluh odpustí za určitých okolností. Slevin je donucen zabít syna představitele jedno gangu. Pak sám Slevin má být zabit. Na scéně se objevuje nájemný vrah Goodkat. Objevuje se na obou stranách gangu. On má zabít Slevina. V okamžiku, kdy se ho chystá zabít, překvapí nás rozuzlení příběhu. Slevin a Goodkat pracují spolu. Mstí se za to, co se stalo před dvaceti lety. Oba mafiánské gangy před dvaceti lety zabili Slevinovi rodiče.
I v tomto příběhu najdeme milostnou zápletku. Slevin se zamiluje do sousedky Nicka. Lindsay (Lucy Liu) postupně přichází na Slevinův plán. V důsledku toho chce Goodkat Lindsay zabít. Nakonec příběh končí pozitivně, oba představitelé gangu jsou zabiti, Slevin s Lindsay odjíždějí z města a Googkat je smířený s tím, že o jejich společném plánu Lindsay věděla.

Kameraman Peter Sova dává každému prostředí svébytné světlo a tím také i náladu. Velmi zdařilé jsou návrhy interiérů. Skoro v každé scéně v interiéru najdeme zajímavé geometrické tapety, které pocit dávných dob.

Je to promyšlený příběh se zajímavou zápletkou a nečekaným rozuzlením. K dobrému výsledku přispívají hlavně herecké výkony.

Jeníková Kateřina

Žádné komentáře: