pátek 2. května 2008

Otevření chotovinského zámku veřejnosti

Barokní zámek v Chotovinách byl postaven v letech 1770-80 kardinálem Migazzim. Jan Nepomuk Nádherný koupil chotovinské panství roku 15. dubna 1806. (1838 povýšen do šlechtického stavu). Dal zámku novorenesanční podobu v letech 1873-5 podle plánů arch. V.Zikmunda. Od pol.19.stol. se v okolí zámku rozkládá krásný park, který má vysokou dendrologickou hodnotu. Rodině Nádherných byl zámek zabaven r.1945 za údajnou kolaboraci s Němci. Do nedávné minulosti se v jeho prostorách nacházela základní škola. V restituci byl zámek vrácen dědici Johannu Nádhernému. V roce 2001 zámek prošel kompletní rekonstrukcí, mnoho vnitřních prostor ale stále není dokončených. Dnes je jediným vlastníkem zámku jeho nejmladší dcera Jamie Nicole Nadherny(27).
V sobotu 5.dubna se konalo slavnostní otevření zámku pro veřejnost. Návštěvníky čekal bohatý program. Kromě prohlídky zámku si mohli užít i vystoupení kejklířů, skupiny historického šermu, dobových tanečnic. V horní části zámeckého parku vyrostlo tržiště s medovinou, kořením, keramikou a staročeskými jídly. Místní obyvatelé mohli na prohlídce zámku srovnat, jak se interiér změnil od dob, kdy zde byla škola. Majitelka zpřístupnila několik reprezentačních prostor a salónů a své osobní pokoje. Zařízení je téměř vše nově pořízené, žádné původní se nedochovalo. Stěny jsou zdobené barevnými štuky a nábytek pořízen většinou z antikvariátů. Pokoje majitelky jsou vzhledem ke svému úcelu zařízeny moderně, za pozornost stojí ložnice, která byla na zakázku dovezena až z Indonésie. Jako zajímavost jsou v jedné místnosti k prohlédnutí fotografie z doby před rekonstrukcí a po ní.
S postupující rekonstrukcí by majitelka ráda zpřístupnila další pokoje a dala k dispozici prostory pro svatby, oslavy a podobně, případně by zde zřídila galerii. S novou majitelkou zámku mají také obyvatelé obce radost, že budou moci znovu navštěvovat zámecký park, který byl dříve oblíbeným místem odpočinku. Zároveň doufám, že bude zámek zpřístupněn veřejnosti i do budoucna a přiláká více turistů a pozvedne tak kulturní život v obci Chotoviny.


Svatava Šmejkalová

Žádné komentáře: