sobota 3. května 2008

Gertrude Steinová (1874-1946)

Gertrude Steinová byla americká spisovatelka, která se pohybovala především v avantgardních uměleckých kruzích. Nejprve studovala u slavného vědce a filosofa Williama Jamese a poté pokračovala ve studiu medicíny. Její nadšení pro vědu se projevilo i v jejím přístupu k literatuře. Ve svém bydlišti v Paříži pořádala schůzky s mnoha slavnými a významnými umělci. Byla významná svým experimentátorstvím v literatuře, zabývala se rytmem, zvukovou stránkou věty a větnou stavbou. Svými experimenty v oblasti formy ovlivnila celou generaci amerických spisovatelů, do které patřil i Hemingway nebo Fitzgerald.
Úspech jí přinesla autobiografická kniha "Vlastní životopis Alice B. Toklasové" (1933), což byla její dlouholetá životní partnerka, takže je v knize popsán i vlastní život Steinové. Toto dílo bylo přeloženo i do češtiny. Další knihou dostupnou v českém jazyce jsou "Tři životy" (1909). Bylo to její první dílo, které oficiálně vydala. Stejně jako mnoho dalších umělců, se kterými se stýkala, totiž tvořila spíše pro úzký okruh lidí, protože podobné umělecké inovace ještě nebyly v té době uznány. Jedná se o soubor tří menších próz, jejichž hrdinkami jsou prosté americké ženy žijící shodně v Bridgepointu. Steinová zde popisuje jejich těžké životy v souladu se svou zásadou, že próza je především vyjádřením děje, takže klade důraz na používání sloves. Píše prostou a jednoduchou prózu. Postupem času začíná svá díla ještě více zjednodušovat a vypouští minulost, čímž její díla ztrácí rovinu časovosti a neobjevuje se zde tudíž žádný děj, příběh. Přes její neobyčejný jazykový talent ho nevyužívá, od počátku své tvorby svůj projev podřizuje objektivitě a jazyk v próze je tedy jednoduchý a prostý. Ve vrcholných dílech už téměř nenajdeme srozumitelnou větnou stavbu ani slovní zásobu. Omezuje se na výběr sloves a několika příslovcí a předložek, takže pro běžného čtenáře by asi taková práce nebyla pochopitelná.
Umělecky nejhodnotnější tak pro čtenáře zůstávají právě "Tři životy", dílo, kde ještě autorka zachovává příběh, ačkoli je spíše prostředkem napomáhajícím kresbě charakteru postav. Význam Steinové v uměleckém světě je tedy více v jejím vlivu na budoucí generace spisovatelů, kteří z ní buď vycházejí nebo s ní polemizují.

Svatava Šmejkalová

Žádné komentáře: