pondělí 12. května 2008

Odkud se vzalo potetované tělo……

Tetování patří už od věků jako jeden z mnoha způsobů zdobení kůže. Někoho tetování fascinuje, symbolizuje a jiní to považují barbarství . Najdou se lidé, kteří dodneška věří, že tetování si nechávají dělat jen vězňové. Nelze popřít, že to kdysi dávno takhle skutečně bylo. Lidé na okraji společnosti jako byli žoldnéři, prostitutky a komedianty se zdobily všelijakými ornamenty. Tetování tudíž nemělo zrovna dobrou pověst a málokdo uvažoval o zlepšení reputace. Ale tak začneme úplně od začátku.

Vrátíme se do starého Egypta, který je pravděpodobně kolébkou tetování. Tam se tetování používalo k označování otroků. Odtud se rozšířilo do arabských zemí, do Indie, Číny až do Tichomoří. V Evropě tetování převzali Římané za stejným účelem jako Egypťané – označování otroků. Ani v Číně to nebylo jinak. Tetovaná těla měli jen zajatci a vězni. Jen v Indii se k tomu postavili jinak. Rodiče nechávali potetovat své děti, aby je pak v posmrtném životě snáze našli. Například na Filipínách či na Novém Zélandu tetování pojímali také jinak.Buď to značilo příslušnost k nějakému kmeni nebo to mělo náboženský podtext. Technika tetování se v průběhu věků měnila. Například se obrazy do kůže vyřezávaly. Do rány se pak vtíralo dřevěné uhlí, barevná hlína nebo rostliny. Tuto techniku především používali barbarské kmeny. Později tetování sloužilo spíše k praktickým a křesťanským účelům. Zde se používal inkoust.

Díky lodní dopravě a cestování se tetování skrze mořeplavce dostalo až vysoké evropské šlechtě a rozpukla se mánie. Tetování se stalo suvenýrem mořeplavců. Později se plnilo přání zákazníků a na těla se dávali ornamenty typu: srdce, hadi, meče. Současná tvorba sice přebírá náměty z minulosti, ale zároveň se vytváří nové kreakce, které se mnohdy podobají uměleckým dílům.

K tvorbě tetování se dnes používá elektrický tetovací přístroj, ale ještě dnes například v Japonsku najdeme práce, které nejsou udělané přístroji. Nejlepší tateři se setkávají na mezinárodních soutěžích a výstavách, kde se učí nové trendy, styly a způsoby provádění. Zde se můžete zeptat na spoustu informací, které vás zajímají. Nechat se tetovat už je léta považováno za trend. Lidé rádi svojí ozdobu vystavují světu a jsou na to hrdí. Důkazem tohoto velkého trendu je počet stoupajících lidí, kteří si tělo zdobí.

Patková Andrea

Žádné komentáře: