pondělí 12. května 2008

Léto ve Strakonicích

Pro ty kdo mají v létě větší štěstí než většina z nás a nemusí na brigádu, popřípadě pro ty, kteří si vyšetří také nějaký ten čas na zábavu a rozhodnou se jet do Jižních Čech, mám pár tipů kam a kdy vyrazit za kulturou ve Strakonicích.

Technoparty na Strakonicku (konkrétně v Uzenicích) jsme sice už propásli, přesto Vám mohu nabídnout jiný hudební festival, i když z jiného soudku. 30. – 31. 5. 2008 se koná Jamboree, což je festival country hudby, který se ve Strakonicích koná od roku 1991. Festivalu se účastní nejen české, ale i zahraniční skupiny.

Pokud se budete v okolí Strakonic nacházet na přelomu července a srpna, rozhodně byste neměli vynechat Rumpálování, kdy se v areálu Strakonického hradu konají trhy, vystupují šermíři a nechybí ani ukázky starých řemesel.

Pro milovníky historie a hradů nabízí město Strakonice také noční prohlídky hradu, bohužel jsou tak žádané, že se vstupenky musí zamlouvat předem.

Vrcholem léta je ve Strakonicích samozřejmě Mezinárodní dudácký festival, který se koná každé dva roky. Zde jsou jeho oficiální stránky: www.dudackyfestival.cz. Tuto událost by si neměl nechat nikdo kdo je v okolí Strakonic nechat ujít. Stačí se přijít podívat poslední den na průvod městem, jehož největšími hvězdami jsou početné skupiny Skotů, Španělů a Bretaňců. Novinkou od posledního festivalu jsou také tzv. volné scény, kdy dudáci hrají na různých místech ve Strakonicích pod otevřeným nebem. Nezřídka se můžete v průběhu festivalu setkat se spontánní produkcí v některé ze Strakonických hospod. O stoupající oblibě festivalu mluví loňská čísla: přes 20 000 návštěvníků a přes 900 účinkujících.

Toto jsou nevýznamnější akce ve Strakonicích, jste srdečně zváni.

Michaela Dubová

Žádné komentáře: