pondělí 12. května 2008

Říkejte mi Kubrick

(Colour Me Kubrick)
Velká Británie/Francie, 2005, 86 min
Režie: Brian W. Cook
Hrají: John Malkovich, Marc Warren, Enzo Cilenti, Peter Sallis

Film Říkejte mi Kubrick vychází ze skutečné události, kdy se Alan Conway (cestovní agent) v 90tých letech vydával za slavného režiséra Stanleyho Kubrika, který se v té době stáhl z veřejnosti. Díky tomu a také faktu, že nebyla příliš známá podoba režiséra, se mohl Alan Conway stylizovat do role výstředního režiséra. Pod různými záminkami mámil z lidí peníze a sliboval jim za ně pomoc při jejich vlastní cestě za slávou. Takto se mu podařilo oklamat i několik známějších osobností. Nakonec Alana Conwaye udá jeden z podvedených. Alan Conway však předstírá šílenství a tím se zachrání před vězením.

Děj filmu není sám o sobě nějak výjimečný, pokud pomineme tu skutečnost, že se opravdu někomu podařilo vydávat se za někoho slavného, výjimečným ho dělá až zpracování. Celý je postaven především na charismatickém herci Johnu Malkovichovi, díky kterému film rozhodně stojí za zhlédnutí. Dalším prvkem, který velmi podtrhuje atmosféru, je hudba, která je použita ze známých Kubrickových filmů. Velice důležitá je také vizuální stránka, která vytváří především kontrast mezi „obyčejným“ životem skutečného Alana Conwaye a luxusním životem „Stanleyho Kubricka“.

Pro fanoušky Stanleyho Kubricka a Johna Malkoviche je tento film takřka „povinností“ a pro ostatní rozhodně zajímavou podívanou.

Michaela Dubová

Žádné komentáře: