pátek 2. května 2008

Lilja 4 – ever

Scénář : Lukas Moodysson
Režie : Lukas Moodysson
Hudba : Rammstein
Hrají : Oksana Akinshina, Artyom Bogucharsky, Tõnu Kark
Typ filmu : drama
Místo a rok vydání : Švédsko / Dánsko; rok 2002 ( 109 minut )


Film “ Lilja 4 - ever “ švédského režiséra Lukase Moodyssona rozhodně nepatří mezi novinky. Na plátno byl poprvé uveden roku 2002 a nutno dodat, že si ve světě vydobyl celkem slušné jméno.
Jeho hlavní protagonistkou je šestnáctiletá Lilja, žijící v panelákové čtvrti postkomunistického Ruska. Coby nechtěné dítě se nachází na okraji společnosti a tuto izolovanost na počátku příběhu ještě ztvrzuje matčina emigrace do USA. Dívka se ocitá sama pouze s tetou, která po určité době taktéž “ rafinovaně “ zmizí a ponechá Lilju svému vlastnímu osudu.
Jediným dívčiným přítelem je o pár let mladší chlapec Voloďa, který s dívkou sdílí podobné rodinné zázemí a spolužačka, která si po večerech vydělává prostitucí.
Zdá se, že samotnému režisérovi nestačí pouze fakt, že se dívka nachází bez domova i rodičů, a zcela záměrně využívá toho, že dívku izoluje i od veškerých vrstevníků. Zápletkou se stává nevinná lež Liljiny spolužačky, která ze strachu z rodičů zatají svůj dennodenní příjem a přišije jeho původ právě na Liljin účet. S rodiči přeci nebydlí, není s nimi ani v kontaktu, a proto jí přeci něco podobného nemusí vůbec vadit …
Tímto okamžikem je Lilja izolována zcela a odkázána pouze sama na sebe. Pud sebezáchovy ji však nutí sáhnout i po drastických řešeních. Netrvá tedy dlouho a sama se stává nezletilou prostitutkou.
Útěky od špíny ulice i všudypřítomné reality jsou ve filmu podávány krátkými sekvencemi, v nichž vystupuje téměř sourozenecký vztah Lilji a Volodi. Pro oba protagonisty se společně strávené momenty stávají jedinými šťastnými chvílemi jejich života. Do okamžiku, kdy se na scéně objeví celkem sympatický a pohledný Andrej, jež dívce nabízí nejen pracovní příležitost v nedalekém Švédsku, ale i společný život.
Voloďa se zmíněným plánem nesouhlasí a snaží se jej Lilje všelijakým způsobem rozmluvit, avšak dívka v Andrejovi vidí zcela nový začátek, možnost, která ji zaručí stát se někým jiným. Stále ještě s dětskou naivitou a vidinou lepší budoucnosti odlétá do Švédska, kde padne do ještě horšího pekla, než na které byla zvyklá z domova …
Režisérovým záměrem byla především snaha o realistické zobrazení života soudobé mládeže, která jako by byla zvýrazněna úpadkem země, v níž se příběh odehrává. Příběh má místy až dokumentární ráz a ve své podstatě vypovídá o jedinci, který nikdy nedostal šanci uplatnit se v okolní společnosti. Poukazuje na celkový úpadek morálky, bezstarostnost dospívajících adolescentů i absolutní nezájem vnějšího světa, jemuž jsou zmínění ponecháni napospas.
Na druhou stranu má být podle režiséra snímek “ přínosem “ - nadějí, že se svět sám zatouží změnit k lepšímu. Stejně tak představuje především nezlomnost ducha, až děsivé lpění na zářné naději, která hlavním postavám dodává sílu a optimismus i v těch nejtěžších životních situacích.
Ve snímku se mimojité objevuje i soundtrack německé skupiny Rammstein s názvem “ Mein Herz brennt “ z alba “ Mutter “ z roku 2001 pojednávající právě o temných démonech dětských let.




Mein Herz brent
Nun liebe Kinder gebt fein acht
ich bin die Stimme aus dem Kissen
ich hab euch etwas mitgebracht
hab es aus meiner Brust gerissen
mit diesem Herz hab ich die Macht
die Augenlider zu erpressen
ich singe bis der Tag erwacht
ein heller Schein am Firmament
Mein Herz brennt

Sie kommen zu euch in der Nacht
Dämonen Geister schwarze Feen
sie kriechen aus dem Kellerschacht
und werden unter euer Bettzeug sehen

Nun liebe Kinder gebt fein acht
ich bin die Stimme aus dem Kissen
ich hab euch etwas mitgebracht
ein heller Schein am Firmament
Mein Herz brennt

Sie kommen zu euch in der Nacht
und stehlen eure kleinen heißen Tränen
sie warten bis der Mond erwacht
und drücken sie in meine kalten Venen

Nun liebe Kinder gebt fein acht
ich bin die Stimme aus dem Kissen
ich singe bis der Tag erwacht
ein heller Schein am Firmament
Mein Herz brennt

Lenka Švecová

Žádné komentáře: