pátek 2. května 2008

Gregory Crewdson

Galerie Rudolfinum, Praha
20.3. – 25.5. 2008

Galerie Rudolfinum připravila pro zájemce o současné umění putovní výstavu amerického fotografa Gregoryho Crewdsona, autora často oceňovaného a považovaného za přední osobnost newyorské umělecké scény.

Jestli máte rádi filmy Davida Lynche a jejich specifickou atmosféru, na výstavě Gregory Crewdsona byste si mohli přijít na své. Ostatně tento americký fotograf se nikdy netajil tím, že ho Lynch, podobně jako Hitchcock či malíř chladných kompozic Hopper, velmi inspiroval.

Bohatý inspirační zdroj Gregoryho Crewdsona představují hollywoodské filmy, nepochybně i proto, že jejich obrazový repertoár ukazuje emocionální stav americké společnosti, její přání a úzkosti s větší přesností, než jakékoli jiné médium. Crewdson rafinovaně odkrývá pravdu o Američanech, o jejich úchylkách a obsesích.
Ve fotografických sériích Twilight, Dream House a Beneath the Roses komprimuje Crewdson narativní logiku filmu natolik, že jediná fotografie získává potenciál obsáhnout celou šíři vyprávění celovečerního filmu.

Velkoformátové fotografie Gregory Crewdsona překvapují svým temným pohledem do duše člověka, který prodělal během pár předcházejících minut něco zvláštního, co se vtisklo i do jeho tváře. Příběh si však domýšlí divák sám, neboť Crewdsonovy fotografie nevytvářejí žádný děj či vývoj charakteristiky postav. Prostředí amerických rezidenčních čtvrtí je též prodchnuto tajuplnou večerní atmosférou, ve které se mísí strach s napětím. Interiéry pokojů, kde často nacházíme zátiší se sedativy a popelníky plné cigaretových nedopalků, představují většinou ložnice, tedy intimní prostředí hlavních protagonistů. Častým motivem je i postava ženy, která bloumá noční ulicí s apatickým výrazem ve tváři. Při pohledu na fotografie má divák pocit, že sleduje dokumentární snímky z natáčení amerického filmu. Do svých scénických kompozic zapojil autor i herečky, například Gwyneth Paltrow či Julianne Moore.
Dokonale krásné fotografie s prokomponovaným množstvím detailů vznikaly s pomocí početného štábu po několik týdnů. Fotografování předcházela přímo na místě či ve studiu důkladná příprava, která si co do složitosti nezadá s přípravou filmu.

Crewdson chce svými fotografiemi vytvořit dokonalý svět. Ve všech svých obrazech zachycuje moment transcendentna, kde jsou lidé přeneseni na jiné místo, do dokonalého světa. Zkrátka má rád, když se střetává skutečné s neskutečným.



Hana Vaněčková

Žádné komentáře: