pátek 2. května 2008

CRIPPLE BASTARDS V ČR

Legendární italská grind corová grupa Cripple Bastards se ku příležitosti vydání dvoudiskového DVD-Blackmails and Assholism (nechalo by se přeložit jako Vyděračství a debilita) objevila také v Čechách a na Slovensku. Mimo Prahu poctili „Bastardi" svou návštěvou také České Budějovice. Na Slovensku se v rámci turné s názvem Blackmails and Assholism DVD Release Party zastavili jen jednou, a to v Nitře.
Party v Budějovicích se konala v pátek 18. dubna v clubu Martys. Asi dvě hodiny před začátkem koncertu postávalo v parku před Martysem asi třicet punkáčů. Jejich duhová číra rozličných tvarů i velikostí a "krabicáky" v ruce se pravděpodobně zdály kolemjdoucím natolik odpudivé a snad i děsivé, že se neodvažovali ani přiblížit, natož se o tento koncert blíže zajímat. Paradoxem bylo, že se v narvaném sále z těchto "týpků" neobjevil ani jeden. Atmosféra byla tedy, jak už to (možná překvapivě) na podobných akcích bývá, velice pohodová a přátelská.
Show odstartovala písecká grind corová kapela Grex. Po dvou a půl letech s jedním zpěvákem se Grex ukázali znovu se dvěma zpěváky. Původně se "překřikoval" Tulla s Makovcem, toho nyní nahradil "nováček" Zebra. Grex vystřídala hardcore-crustová kapela Den za dnem, jejíž až neuvěřitelně čistý a přesný zvuk se střídal s podivnými, nesladěnými kusy, které byly bohužel úplně mimo. Můj celkový dojem byl tím pádem poněkud rozpačitý.
Atmosféra na i pod pódiem se stupňovala, les rukou se neustále zhušťoval a při nástupu předposlední kapely Isacaarum začali nejotrlejší fans putovat po zdvižených rukou publika. Isacaarum začínali původně jako blackmetalová kapela. Po příchodu zpěváka, který si říká Mr. Chymus, přitvrdili nejen v hudbě, ale také ve vzhledu. Na podiu tak řádila banda zkrvavených „týpků“ se svářečskými brýlemi a svítícíma očima. Jejich psychopatický vzhled doplňoval nenapodobitelný zpěv Mr. Chymuse, který střídá skřeky připomínající vysoké kytarové scratche s hlubokým řevem, což tvoří naprosto neuvěřitelnou a ojedinělou kombinaci. Jejich hudba je inspirována sado-maso praktikami, což potvrzuje nejen vzhled, ale také texty. Na přebalu desky Curbed se dokonce objevují fotečky z "domácího albíčka" Chymuse a jeho ženy.
Nakonec, jako třešnička na dortu, zahráli Cripple Bastards. Tahle kapela vznikla asi před dvaceti lety a za svou neobvykle dlouhou kariéru si získala mnoho příznivců, a to nejen u nás. Jen těžko byste tak hledali fandu extrémní muziky, který by je neznal a nemiloval. V Čechách se objevují například na trutnovském festivalu Obscene Extreme. Jejich hudba v sobě nese vlivy punku a metalu, což jejich fanouškovskou základnu ještě zvětšuje. V Budějovickém Martysu tak bylo díky nim, i přes poměrně vysokou cenu vstupenek, opravdu "natřískáno."

Ilona Fojtová

Žádné komentáře: