pondělí 12. května 2008

Josef Lada

Od 27. února do 4. května se ve Východočeské galerii v Pardubicích konala retrospektivní výstava děl Josefa Lady. Výstava je pozměněnou reprízou Ladových děl, která se konala od 15. listopadu 2007 do 12. února 2008 v prostorách Obeního domu v Praze. Na výstavě byla k nahlédnutí díla ze všech žánrů jeho tvorby, od hastrmanů, vodníků, ponocných a vánoční koledníky, přes kocoura Mikeše, Kmotru lišku až po dobrého vojáka Švejka. Svět, který Lada kresli, nikdy neexistoval. Byl to imaginární svět. V tomto svém světě se vracel do dětských let.

Lada se proslavil hlavně jako ilustrátor Haškova Švejka a také jako tvůrce dětských knížek a říkanek. Věnoval se ale také i plakátu, reklamě a scénografii.

Výstava Josefa Lady se setkala se širokou odezvou veřejnosti, výstava byla hojně navštěvována jak laickým publikem, tak i odborným obecenstvem.

Lada není mrtvým umělcem, jeho pohlednice a knížky pro děti se kupují stále. Jeho umění je lidové, je přístupné skoro všem lidem, a proto je nejspíš tak známý. Lada je jakýsi fenomén českého národa.

Josef Lada se narodil 17. prosince 1887 v Hrusicích u Prahy do rodiny ševce. Lada pochází ze čtyř dětí. Učil se malířem pokojů, ale u tohoto povolání nevydržel a vyučil se zlatníkem a knihařem. Lada začal navštěvovat kurzy kreslení u profesora Jakesche. Když dostal výuční list, usadil se natrvalo v Praze. Zde se pokoušel prosadit jako kreslíř a karikaturista. Nakonec byl přijat na uměleckoprůmyslovou školu, kde rozšířil svoje vzdělání. V roce 1923 se oženil s Hanou Budějovickou. Měli spolu dvě dcery. Starší dcera Alena se stala známou ilustrátorkou, mladší Eva zahynula při náletu na Prahu 14. února v roce 1945. Lada udělal pro svou dceru návrh na pomník v Olšanských hřbitovech, kde je dodnes na hrobě Ladovy rodiny. Josef Lada zemřel 14. ledna 1957. V roce 1963 vydala dcera Alena knihu Můj táta Josef Lada.

Josef Lada je známý především jako kreslíř, ale celý svůj život se věnoval také i literárnímu projevu.

Jeníková Kateřina

Žádné komentáře: