sobota 3. května 2008

Chuck Palahniuk – Ukolébavka

( Lullaby )


,, … Je to stará písnička o tom, jak jdou zvířátka spát. Je melancholická a sentimentální … Říká se tomu probíranka. V některých starobylých kulturách ji zpívali dětem za hladomorů nebo sucha, kdykoli, když se kmen rozrostl více, než na kolik stačilo území. Zpívali ji zraněným válečníkům nebo velice starým lidem nebo prostě každému, kdo umíral. Používali ji, aby ukončili trápení a bolest. Je to ukolébavka … “

Takto nějak by se dal stručně popsat obsah románu Chucka Palahniuka “ Ukolébavka ,“ který byl v České republice poprvé vydán roku 2005. Celkové dějství je však daleko složitější a předkládá nám až metaforickou podobu soudobého světa a společnosti.
Jedním z hlavních hrdinů příběhu je čtyřicetiletý novinář Carl Streator, jež se zabývá zvláštně náhlým úmrtím nemluvňat i dospělých, který je ve svých článcích popisuje coby syndrom náhlého úmrtí. Společně se zdravotníkem Nashem, který slouží spíše jako Carlův informátor, ohledává příbytky zesnulých a pátrá po příčině jejich smrti. Jediné, co veškeré oběti spojuje dohromady je drobná knížka s názvem Básně a říkanky celého světa, jež je u každého zesnulého založena na stránce 27. Právě tam se totiž nachází stará africká říkanka, tzv. uspávanka, která je však ve skutečnosti šamanskou formulí, jež má tu moc v mžiku po přednesení ( a to i pouhou myšlenkou ) zabít člověka.
Náhodným setkáním se Carter seznámí s Helen Hoover Boyleovou, realitní agentkou, která má na starosti převážně takové nemovitosti, ve kterých “ straší .“ I ona se jednoho dne dopátrala pravdy o magické síle začarovaných slov a společně s Cartrem se vydávají na dlouhou cestu, při níž se snaží zničit veškeré dostupné výtisky Básní a říkanek celého světa a nalézt přitom i její prapůvodní verzi. Na této pouti je navíc doprovází Helenina mladší kolegyně Mona, která je ve skutečnosti wiccanskou čarodějnicí a její přítel jménem Ústřice, který je naopak zapřisáhlým zastáncem životního prostředí a ochrany zvířat.
Čím více se hlavní hrdinové snaží dopátrat inkriminovaných knih, tím více jsou si vědomi své vlastní moci, kterou jaksepatří také využívají s ospravedlním, že jeden lidský život snad může být položen za záchranu jiných … V příběhu je celkem výstižně popsaný úmysl každého jednotlivce, kterak naložit s darem, jehož byl náhodným objevitelem. Helen se touží zmocnit původní knihy pro své vlastní mocenské účely, Carter naproti tomu touží po tom spis zničit, aby tím vykoupil veškeré zločiny, ačkoli se neustále dopouští nových, a dvojice Mony a Ústřice zde představují věčně rozzlobenou vzpouzející se mladou generaci, která hlásá nihilistické řeči o úpadku a touží po tom, aby se lidstvo znovu navrátilo ke svým původním kořenům. Hrdinové dohromady vytvářejí model jakési pseudo-rodiny, která je svým chováním i názory přesným obrazem problematiky dnešní doby.
Příběh samozřejmě spěje k tragickému vyvrcholení, na jehož konci se “ rodina “ dělí na dvě samostatné jednotky, přičemž jedna neustále stíhá druhou a naopak.
Chuck Palahniuk je právem označován za “ autora šoku “ a díky svému literárnímu stylu je často připisován k autorům jako Bret Easton Ellis či Generace X, nebo také tzv. novodobým literárním moralistům. Jeho díla jsou prostoupena hlavně černým humorem a nadsázkou, ale i formou metafor či jinotajů, na jejichž základě čtenáři servíruje především problematiku moderního světa.
Ukolébavka je ve zmíněném díle asociací pro masovou kulturu, média, neustále se opakující reklamu a manipulovatelnost jejích konzumentů. A společně s tím souvisí samozřejmě i moc, kterou výše řečené faktory disponují.
Autor v románu mimo jiné předkládá celkem rozsáhlé vědomosti o kolonizaci amerického kontinentu, fauně i flóře Spojených států, čarodějnických rituálů Wicca či problematice životního prostředí a ochrany zvířat.




Lenka Švecová
( knižní recenze )

Žádné komentáře: