neděle 13. dubna 2008

Zlatá malina a Plyšový lev, ceny o kterých se příliš nemluví…

Totiž, pro tyto ceny si málokdo přijde. Při předávání těchto cen se každý bojí, aby nezaznělo jeho jméno. Jedná se totiž o ceny za nejhorší filmy a nejhorší herecké výkony. Jde o obdobu populárního předávání cen Oscarů, ale v opačném měřítku hodnocení.
Americká akademie umění a věd udílí už osmdesát let ceny Oscarů, ale každoročně vzniká mnoho dohadů a rozepří o tom, zdali vyhrál ten správný film apod. A proto v roce 1980 mladý absolvent filmové fakulty kalifornské školy přišel s nápadem protiváhy Oscara a založil cenu Zlaté maliny. Postupem času se tato cena vyhlašovala se stejnou slávou jako Oscar.
O kandidátech na tuto cenu rozhodují novináři, diváci i samotní tvůrci. Zlatá malina se udílí den před slavnostním předáváním Oscarů a má celkem čtrnáct kategorií (nejhorší film, herecký výkon, scénář, pokračování atd.)
A jak vypadá tato cena, kterou si jen málokdo vystaví na svou poličku slávy? Je to umělohmotná kulička nastříkaná zlatou barvou, zasazená na filmovém kotouči a její hodnota je v přepočtu asi 85 korun. Touto cenou už byly oceněny např. Halle Berry v roce 2005 za film Catwoman a letos to byla Lindsay Lohan ve snímku Vím, kdo mě zabil.
Českou obdobou Zlaté maliny je Plyšový lev. U nás jí tvůrci říkají ,,Plyšák“. Tato cena vypadá stejně jako tradiční křišťálový Český lev, akorát je potažen plyšem. U nás je rekordním držitelem této ceny režisér Zdeněk Troška za svou triologii Kameňák. Tento rok si Plyšového lva odnesl režisér Michal Krajnák za film Poslední plavky.

Lenka Dostálová

Žádné komentáře: