neděle 13. dubna 2008

JO - Skupina Jihoženským okem

JO je název jihočeské fotografické skupiny působící od roku 2007, jež nám svou tvorbou odhaluje pohled ryze ženský - jihoženský. Fotografie je vyjadřovací prostředek společný všem jejím ženám, stejně jako společný region. Její činnost ovšem přesahuje rámec pouze regionální, nechce se stát věcí samoúčelnou, ba má snahu o setkávání a spolupráci s veřejností - např. pořádání workshopů. Dalším popudem pro vznik skupiny je také názor, že převážně na české umělecké scéně se stále neobjevuje příliš žen, a tedy potřebný ženský element. Důvodem a překážkou byla vždy prý náročná technika, ne zcela vhodná pro ženy. Větší zapojení se žen jistě pak přichází s nástupem digitální techniky, nesoucí snadnou manipulaci a okamžité přenesení reality do počítače.
Co se týče úrovně fotografií, nejde o žádné amatérské "plácání" snímky, autorky spojuje také studium na Institutu tvůrčí fotografie, Slezské univerzity v Opavě, či Akademie výtvarných umění v Praze (Věra Stuchelová) a fotografii také využívají pro svou práci (Radka Pavlíková). Skupina JO se nám od svého vzniku představila již třikrát, v Galerii Bazilika, březen 2007, Radniční věž na Masarykově náměstí v Třeboni, červenec,srpen 2007, v tomto roce byla k vidění na fotografickém festivalu Fotojatka, březen 2008.
Mezi její hlavní členky patří Radka Pavlíková, Mína Mládková a Věra Stuchelová, k jejím "externím" členkám patří např. Eva Výborná a Gabriela Albrechtová.
Jak přikládám v ukázkách, je možné se přesvědčit, že členky se nezabývají tématy nikterak sentimentálními. Míra emotivity je zde sice ve velké míře, ale především po stránce výtvarné. Svůj záměr mají pevně uchopen, ženská intimita je pojímána se vší syrovostí, žádný snivý podtext (Mína Mládková). Také forma fotografií se mi velmi líbí, a to především pro svou různost poloh. Často se objevují formy koláže/ fotomontáže (Radka Pavlíková), vrstvení negativů (Věra Stuchelová), práce s optickou neostrostí snímku a kolorováním (Mína Mládková), výrazné tonální sjednocení barev (Radka Pavlíková).

Ukázky děl v PDF

Kontakt na skupinu JO: galerie.bazilika@bazilika.cz
Kurátor skupiny: Miro Švolík

Magdalena Borovková

Žádné komentáře: