neděle 13. dubna 2008

FILMOVÝ FESTIVAL FINÁLE PLZEŇ 2008



21.-27. Dubna 2008 ovládne město Plzeň opět filmový festival Finále (FI-lmy NA-šich LE-t). 21. ročník nabídne hned několik novinek. Asi tou nejzásadnější je změna místa konání. Centrem festivalu bude sice opět Měšťanská beseda, kde se už několik let tradičně promítá, ale zároveň se festival přesídlí do nových prostorů. A to do multikina Cinema City Plzeň v nově vybudovaném obchodním a zábavním centru Plzeň Plaza. Právě zde se budou odehrávat soutěžní projekce současných filmů. V komornějších sálech Měšťanské besedy se budou promítat především starší, archivní snímky a dokumentární filmy. Zlatým hřebem festivalu je ocenění těch nejlepších, a to Zlatým ledňáčkem. A právě jednou z novinek je i soutěž dokumentárních filmů.

V průběhu celého festivalového týdne budou mít návštěvníci možnost zhlédnout všechny dlouhometrážní snímky natočené od dubna 2007 do dubna 2008 a samozřejmě ty nejlepší a nejatraktivnější dokumentární filmy. Doprovodný program nabídne (převážně v tematických sekcí archivních českých snímků) projekce, u kterých nebudou chybět ani sami tvůrci. Do těchto sekcí patří například „Pocta“, která je věnována významným osobnostem českého filmu – Evaldu Schomorovi a Jiřímu Krejčíkovi.V rámci doprovodného programu jsou připraveny i výpravy do historie, současnosti i budoucnosti českého filmu. Opět se setkáme s Panelem filmových projektů, kde se představí připravované snímky v různých fázích vzniku, s cyklem Středoevropský film za účasti tvůrců a s profily filmových škol. Jako každý rok, i tentokrát budou festival doprovázet koncerty, besedy a výstavy.

V porotě tento rok usedne Ivo Mathé pro sekci celovečerních filmů, kategorii dokumentárních filmů bude předsedat slovenský dokumentarista Peter Kerekéš. Do soutěže dokumentárních snímků bylo vybráno celkem 34 dokumentů. Mezi nimi je například vítězný dokument karlovarského festivalu Ztracená dovolená nebo vítězný film Festivalu dokumentů v Jihlavě Poustevna. Diváci se dočkají i celovečerních dokumentárních snímků Jan Saudek a Občan Havel. Ani letos nebude chybět sekce „Báječní lidé s klikou“, která připomíná jubilanty české a slovenské kinematografie, „Nejbouřlivější desetiletí české kinematografie – rok 1968“, sekce „Dějiny na 8“ a další. Pro fanoušky akcí pod širým nebem je připravena sekce českých fantasy filmů, které budou promítány přímo na náměstí Republiky.


Více informací o festivalu na www.filmfestfinale.cz

Rezervace vstupenek přes internet od 7. 4.

Prodej vstupenek festivalové pokladny od 14. 4.



Projekční sály

Měšťanská beseda – kinosál
Kopeckého sady 13
Měšťanská beseda – Divadélko Jonáš
Kopeckého sady 13
Měšťanská beseda – malý sál
Kopeckého sady 13
SVK Plzeň – digitální kino
kapacita: 80 míst
Cinema City Plzeň - multikino
zábavním centru Plzeň Plaza

Doprovodný program

Biograf pro cestující

21. – 26. 4., denně vždy 13:00 – 17:00

čekárna železniční stanice Plzeň hl. n.

Anděl Café & Music Bar

22. 4 21:00 Sestry Steinovy

23. 4. 21:00 David Kraus a jeho hudební skupina

24. 4. 21:00 Pandurango s Michalem Dvořákem a Davidem Sísem

25. 4. 21:00 Sound of music, sound of movies...DJ Mára

26. 4. 21:00 Noc s Andělem – s Prosti Dumi (after party DJ LPD)

Zach´s Pub

22.4. 20:30 Afrodiziak (USA/UK/CZ)

23.4. 22:00 Ivan Audes piano

24.4. 20:30 Kukulín + afterparty DJ Chocolate

25.4. 22:00 DJ Diome, DJ Sirkir + Martin Tauber (drums)

26.4. 22:00 Ivan Audes trio

Marcela Vodrážková

Žádné komentáře: