pondělí 21. dubna 2008

Poetismus

je původem literární směr, který vznikl v Československu a nikdy se nerozšířil za hranice naší země. Zakladateli a hlavními propagátory po celou dobu byli Karel Teige a Vítězslav Nezval.

Poetismus se soustředil pouze na současnost, resp. na radostné okamžiky. Jeho hlavními tématy se staly pocity štěstí a radosti,emotivní stránka byla pro poetismus velmi důležitá.

Základem jejich filozofie byl problém odcizení a sebeodcizení člověka – tj. mezilidských vztahů, domnívali se, že došlo k deformaci mezilidských vztahů a vůbec vztahu člověka k okolnímu světu, z tohoto odcizení vinili společnost, která podle nich kvůli svému uspořádání se přestala zajímat o (ne)štěstí jedince, ale soustředí se pouze sama na sebe. Cílem poetismu bylo napomáhat nápravě a překonání tohoto odcizení.

Je třeba mít na paměti, že poetismus není záležitostí čistě literární, ale týká se rovněž divadla, výtvarného umění a písňové tvorby.

Z hlediska námětového se nechal zlákat technickým pokrokem, velkoměstem, kouzlem exotiky, cestováním, stejně tak hledal inspiraci v cirkusovém prostředí, ve filmové grotesce nebo jazzu.

Protože poetismus je avantgardní proud, odmítá konvence v literatuře a hledá nové výrazové prostředky. Velkou roli zde hraje asociace.

Vítězslav Nezval
26.5.1900-6.4.1958

Vítězslav Nezval se narodil 26. května 1900 v Biskoupkách u Moravského Krumlova.
Po maturitě na třebíčském gymnáziu byl přijat na právnickou fakultu do Brna, ale krátce na to přestoupil na Filosofickou fakultu v Praze.

Studia nedokončil a začal pracovat jako tajemník redakce Masarykova slovníku naučného.
Jeho tvorba byla ovlivněna nejen častými návraty na rodnou Moravu, ale i kontakty s francouzskými spisovateli a cestami do tehdejšího Sovětského svazu.

Zemřel v důsledku srdečního infarktu a spály.
Nezval byl velmi plodným autorem, za svůj život napsal více než devadesát básnických sbírek, románů, studií a her. Jeho přínos tkví také v teoretických statích o moderním umění, a překladatelské činnosti. Řadu otazníků vyvolává Nezvalova kariéra v KSČ, hlavně po roce 1945.

Charakteristickým rysem jeho tvorby je dokonalá práce se slovem, elegance a zvukomalebnost, která jakoby kontrastovala s tendencemi k existencialismu současných básníků, a možná právě proto se stává Nezvalovo dílo pro čtenáře stále lákavější.
Vítězslav Nezval byl jednou z hlavních, ale díky angažovanosti v KSČ i jednou z nejrozporuplnějších postav české poezie.


Stalin
Až bude navždy v míru žít,
v tom míru, který zajistil mu
Sovětský svaz a jeho lid,
až pozná jeho heroismus z filmů,
až pozná jeho heroismus z knih,
až pozná, čím byl všemu lidstvu Slovan,
až bude opěvovat zas jen sníh,
poněvadž zápas bude vybojován,

až všecko nepřátelství pomine,
pak naše v slunci narozené děti
budou Vám žehnat, Staline,
a všem nám trochu záviděti,

že směli jsme Vás zblízka znát,
že narodili jsme se časně,
že, maličtí, jsme směli psát
na Vás a Vaši počest básně.





Hana Vaněčková
referát

Žádné komentáře: