pondělí 21. dubna 2008

SCHINDLERŮV SEZNAM (SCHINDLER’S LIST)

Drama / Válečný
USA, 1993
197 min

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Steve Zaillian
Námět: Thomas Keneally

Hrají:
Liam Neeson - Oskar Schindler
Ben Kingsley - Itzhak Stern
Ralph Fiennes - Amon Goeth
Caroline Goodall, Embeth Davidtz, Götz Otto, Andrzej Seweryn, Friedrich von Thun, Pawel Delag, Henryk Bista, Wojciech Klata, Hans-Jörg Assmann, Jochen Nickel, Olaf Lubaszenko

OCENĚNÍ:
7 Oscarů- nejlepší film, režie, scénář, kamera, hudba, střih, výprava
6 cen BAFTA Film Awards
1 nominace na CÉSAR Awards,
3 ZLATÉ GLÓBY (GOLDEN GLOBES) - nejlepší film - drama, režie scénář

Myšlenkově i formálně ambiciózní a po řemeslné stránce absolutně dokonalý snímek, v němž Spielberg vytvořil fascinující obraz válečných hrůz a sugestivně zachytil děsivost vražedné, chladně úřednické mašinérie, připomínající děsivou noční můru. - Jedinečné dílo získalo tři Zlaté glóby a svými sedmi Oscary (z dvanácti nominací) se zařadilo mezi nejúspěšnější filmy všech dob.
Scénář více než tříhodinového černobílého filmu Stevena Spielberga Schindlerův seznam napsal na námět knihy Australana Thomase Keneallyho scenárista Steve Zaillian. Líčí skutečné osudy rodáka z Brněnce u Svitav Oskara Schindlera (1908-1974), člena NSDAP, hochštaplera a ziskuchtivého podnikatele. Po porážce Polska koupil Schindler v Krakově smaltovnu, v níž zaměstnával jako levné pracovní síly Židy. Poté, co se stal svědkem likvidace ghetta, rozhodl se za životy svých zaměstnanců převzít zodpovědnost; v průběhu války zachránil život více než jedenáctistům Židů, určeným k likvidaci. - Spielberg, který je po evropských předcích sám židovského původu, natočil myšlenkově i formálně ambiciózní snímek v tempu, pro něž si diváci oblíbili jeho "zábavné"filmy. Jeho "comicsová"fantazie tu ve spojení s řemeslnou dokonalostí namísto šťastného snu vytvořila neméně fascinující noční můru. Důraz klade na hrůznost vražedné, a přitom chladně úřednické mašinerie, a na protiklady utrpení v koncentračním táboře a relativně spokojeného života před jeho branami. Za zmínku v této souvislosti stojí mistrovský střih Michaela Kahna. Přestože herecké výkony jsou umírněny ve prospěch sugestivního celku, pozornost si zaslouží Liam Neeson v roli Schindlera a Ben Kingsley jako hrdinův židovský spoluhráč Stern.

„Schindlerův seznam“ se ve Spielbergově filmografii nedá srovnávat s žádným jeho filmem na podobné téma. Není to ani „Říše Slunce“ ani „Zachraňte vojína Ryana“, filmy bravurně natočené, někdy stále nedoceněné (Říše Slunce), ale mající svůj spíše hollywoodský způsob podání příběhu. „Schindlerův seznam“ je natáčen v evropském stylu a Spielberg se hodně nechal inspirovat staršími zejména polskými filmy, např. „Osvětim“. S kameramanem Januszem Kaminskim zvolili černobílý způsob snímání obrazu a jen ve třech scénách přistoupili k částečnému kolorování. Při natáčení bylo použito i původní svícení scén a zejména detailů tváří, které se využívalo v černobílém filmu do konce 40. let. Byť se nejedená přímo o „film noir“, použité metody snímání a střihu jej hodně připomínají a občas daleko lépe splňují svůj účel.

„Schindlerův seznam“ je beze sporu dosud Spielbergovým nejlepším režisérským počinem a jeho další tvorbou se mu jej dodnes nepodařilo překonat. Z filmu je zřetelně znát, že si látku připravoval celých 10 let a že měl na filmu i určitý osobní zájem, neboť pochází z židovské rodiny rovněž postižené holocaustem.

Díky Schindlerově seznamu se Spielberg poprvé a zaslouženě dočkal za svoji režisérskou práci uznání nejvyššího, Oscara za nejlepší režii a film za rok 1993. Dalších 5 sošek si odnesli kameraman Janusz Kaminski, střihač Michael Kahn, John Williams za nejlepší hudbu, Allan Starski a Ewa Braun za nejlepší výpravu, a Steven Zaillian za nejlepší adaptovaný scénář. Z dalších nominací musíme jmenovat Liama Neesona za hlavní mužskou roli Oskara Schindlera a Ralpha Fiennese za vedlejší mužskou roli velitele SS koncentračního tábora Plaszow. Ačkoliv nedosáhl na nominaci, musím zde ještě zmínit Bena Kingsleyho v roli Itzhaka Sterna. Abych zůstala spravedlivá, musím dokončit ještě výčet oscarových nominací pro Annu B. Sheppardovou za kostýmy, za masky pro Christinu Smithovou, Matthewa W. Mungle a Judith A. Cory. Poslední nominace padla za nejlepší zvuk pro Andyho Nelsona, Steve Pedersona, Scotta Millana a Rona Judkinse.

Sběr materiálů pro natočení „Schindlerova seznamu“ podnítil Stevena Spielberga, aby v roce 1994 založil nadaci Survivors of the Shoah Visual History Foundation, jež do roku 1999 shromáždila na 52.000 nahrávek svědectví Holocaustu přímých žijících účastníků. Digitální archiv má za cíl co nejdetailněji zmapovat tuto událost a sloužit pro nejširší veřejnost jako zdroj informací.

Eva Suchelová

Žádné komentáře: