pondělí 21. dubna 2008

Na Finále Plzeň 2008 nebude opět chybět Zlatý ledňáček

Ve dnech 21. až 27. dubna se můžete těšit na další předávání filmových ocenění na domácí scéně. Jedná se o cenu Zlatý ledňáček, v kategorii za nejlepší český hraný celovečerní film a v kategorii za nejlepší český dokument, která je již tradičně udělována v rámci týdenního festivalu Finále Plzeň.
Na festivalu budou k vidění české hrané celovečerní filmy, které měly premiéru v období od dubna 2007 do dubna 2008 a vybrané dokumentární filmy vyrobené od 1. ledna 2007 do 1. ledna 2008. Přičemž se z celkového počtu devatenácti českých celovečerních filmů o cenu, v podobě Zlatého ledňáčka z dílny plzeňského výtvarníka Františka Bálka, utká pouze dvanáct z nich, protože sedm filmů tvůrci do soutěže z různých důvodů nepřihlásili, přesto ale o ně diváci nepřijdou a budou na přehlídce promítány také. Loňský rok byl mimořádně úspěšný z hlediska vyrobených dokumentů, do kinodistribuce, a tudíž i do letošního soutěžního klání se jich dostalo hned třicet čtyři. O vítězných snímcích obou zmíněných kategorií rozhodne porota v mezinárodním složení.
Největší novinkou pro tento již jedenadvacátý ročník Finále Plzeň 2008 je však místo konání. Část festivalu, konkrétně projekce archivních filmů a dokumentů, se odehraje v prostorách Měšťanské besedy podobně jako v předchozích letech, avšak projekce novější české produkce se uskuteční v nově otevřeném plzeňském multiplexu, jež poskytne divákům odpovídající zázemí, kapacitu a moderní projekční sály a technologie, které dosavadní prostory zastaralého kina Elektra postrádaly.
Přehled aktuálních snímků na festivalu doplní řada dalších filmových sekcí, seminářů, besed a netradičních projekcí. Mezi jinými např. Pocta Evaldu Schormovi, Nejbouřlivější desetiletí české kinematografie - rok 1968, filmy jubilantů, ale také filmy současných mladých tvůrců. Celkem letošní Finále představí přes 180 českých krátko a dlouhometrážních filmů.
Slavnostní zakončení a předání festivalových cen uvede v přímém přenosu druhý program České televize v sobotu 26. dubna od 20:00 hod.

Hana Buzková

Žádné komentáře: