středa 30. dubna 2008

GONE, BABY, GONE

USA, 2007, 114 min
Česká premiéra: 3.4.2008
Režie: Ben Affleck
Scénář: Ben Affleck, Aaron Stockhard
Hrají: Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman, Ed Harris, John Ashton, Amy Ryan, Amy Madigan, Titus Welliver, Michael K. Williams, Mark Margolis, Jay Giannone


Slavná kniha Dennise Lehanea Gone, Baby, Gone se stala předlohou pro stejnojmenný režijní debut Bena Afflecka, známého herce a oscarového scénáristy (Dobrý Will Hunting). Na scénáři se Affleck podílel se svým dlouholetým přítelem a spolužákem ze střední školy Aaronem Stockhardem. Oba dva vyrůstali v Bostonu, proto jim byl tento snímek z bostonského předměstí už od začátku tak blízký. Affleckův herecký výkon byl kritikou přijímán vždy spíše negativně, což se ale nedá říci o tomto režijním počinu.

Příběh se odehrává v bostonské čtvrti Dorchester, kde beze stopy zmizí čtyřletá dívenka Amanda McCreadyová. Policie nemá žádnou stopu, a tak se její zoufalý strýc a teta obrátí na soukromé detektivy Patricka Kenzieho a Angie Genarrovou s prosbou, aby převzali vyšetřování. Toto pátrání je přivádí do dorchesterského podsvětí plného drogových dealerů a pedofilů, stále však nemohou pokročit dál, proto se spojí s vytrvalým detektivem Remym Bressantem a s policejním kapitánem Jackem.

Ve filmu se můžeme setkat s nejobdivovanějšími hvězdami současnosti, stejně jako s neznámými herci. Do hlavní role detektiva Patricka Kenzieho obsadil režisér svého bratra Caseyho Afflecka, roli jeho milenky a společnice Angie Genarrové ztvárnila Michelle Monaghanová, která splňovala představu „obyčejné“ ženy. Detektiva Remyho a jeho šéfa Jacka si zahráli Ed Harris a Morgan Freeman.

Zmizelé děti nejsou v USA až takovou výjimkou, dle statistik je zde totiž denně pohřešováno více než dva tisíce dětí, jeden z osmi chlapců a jedna ze čtyř dívek jsou sexuálně zneužíváni a před třemi lety policie označila téměř sedmnáct tisíc případů jako „v ohrožení“, což znamenalo, že se předpokládá, že je zadržuje nebezpečný dospělý. Uklidňujícím faktem může být to, že 99 procent dětí se podaří nalézt, stále ale zůstává přibližně deset tisíc případů nevyřešených.



Eva Suchelová

Žádné komentáře: