středa 30. dubna 2008

Noc na Karlštejně-Hudební divadlo Karlín

Muzikál v režii Petra Novotného nás vrací do období čtrnáctého století. První představení se uskutečnilo již v roce 2004. Hudbu k tomuto muzikálu ztvárnil Karel Svoboda a autory textů písní jsou Jiří Štaidl a Eduard Krečmar. Muzikál vychází z úspěšné filmové předlohy z roku 1973. Hudba i texty písní, které protkávají celý příběh, jsou přejaty z tohoto filmového zpracování. Oproti filmové podobě je muzikál doplněn dvěma novými písněmi a přidán text k jedné z původních melodií. Další inovací, se kterou se můžeme setkat, je přidání korunovace královny.

Hudební zpracování muzikálu Noc na Karlštejně je vedeno pod taktovkou Františka Drse a je doprovázeno vynikajícím zpěvem především Moniky Absolonové, Jana Urbana, Hany Holišové, Romana Vojtka, Václava Vostarka a mnoho dalších. Písně, které příběh doprovází, natolik zdomácněly všem divákům filmu, že je za velké umělecké dílo často ani nepovažujeme. Jejich popularizace však neubírá nic na jejich významu. Zpěv těchto písní na divadelních prknech za doprovodu orchestru je velmi naplňujícím hudebním zážitkem, přestože se jedná o tak notoricky známé melodie a texty. Písní v muzikálu zazní celkem jedenáct. Jedenáct nestárnoucích melodií a textů.

Hudba zprostředkovaná na živo hrajícím orchestrem pronikající k divákovi je opravdu nezapomenutelná. Orchestr můžeme z části vidět před jevištěm. Mezi hudebními nástroji se vyskytují i dobové nástroje nejen v orchestru, ale i na jevišti, které navozují středověkou atmosféru čtrnáctého století. Jedním z příkladů těchto zajímavých nástrojů může být niňera, na kterou hraje trubadúr, který oslavuje krále.

Kultovní muzikál Noc na Karlštejně, který přebírá podobu především filmového zpracování, v sobě stále obsahuje hlavní motiv a záměr Jaroslava Vrchlického, který svou hru napsal hlavně o lásce a pro lásku.

Veronika Vanžurová

Žádné komentáře: