neděle 27. dubna 2008

Vyprávějí o vzniku názvu Klokoty

Pod vlivem pořadu ČT 1 „Divnopis“ , jsem se i já začala zajímat o to proč se mé bydliště jmenuje Klokoty. Dnes je už těžké dopátrat se přímých historických pramenů, dle jedné pověsti je jméno odvozeno od keře klokočí, které zde rostlo velké množství. Druhá je legenda,že jméno Klokoty dostaly od klokotajícího pramene „Dobré vody“.
Když už jsem došla až sem podívám se až do Klokotských začátků.
Poddaní pána z Kotnova,který sídlil na protějším kopci, si zde začali stavět malé dřevěné chatrče a protože jich přibývalo musely ustoupit klokočovité háje. Tak zde byl založen mestys Klokoč i Klokot nazvaný i s hradem stejného jména,který zde postavili páni z Klokot. O Klokotech je zmínka v listině z roku 1220 to patřily Vítkovcům.
Při osidlování na Klokotech našli obyvatelé na jižní straně hory zřídlo čisté vody, ohradily ji plotem, aby nebyla znečištěna dobytkem. Protože jim voda chutnala a jak se píše: „Ku zdraví sloužila“, nazvali ji „dobrá voda“,byla též považována za zázračnou. Voda po staletí budila neutuchající zájem obyvatel, proto roku 1732 ji prozkoumal lékař p. Josef Mička a později ji prozkoumávaní i další lékaři, kteří po různých zkouškách docházejí k názoru,že tato voda má léčivé účinky,používala se při potížích : „zatvrzení jater, při obtížích v životě, slabosti a ochablosti či v případech hysterických.“ Lidé věřili,že jim tuto léčivou vodu seslal sám Bůh na přímluvu Panny Marie. Proto zde byla Panna Marie oslavována a od těch dob se začaly konat poutě k Panně Marii od dobré vody na Hoře Klokotské. K místu se váže jedna pověst. Pokusím se vám ji převyprávět. Na stráních pod pramenící dobrou vodou,pásali místní pastevci dobytek, jednoho dne se jim zjevila sličná dívka,která působila nadpozemským dojmem,když se ji ptali kdo je zmizela bez odpovědi.Užaslí pastevci přiběhli do vsi a vyprávěli o zjevení. Hospodáři se chtěli přesvědčit o pravdivosti slov, proto nějaký čas u dobré vody pásávali sami. Jednoho dne se i jim zjevila dívka, její obličej zářil jako slunce a její roucho bylo jako sníh a její krásné dlouhé vlasy daleko dolů splývaly, ruce pak měla sepjaté k modlitbě.Hospodáři před ni poklekli a její jméno žádali.V tomto okamžiku se ukázali dva andělé,kteří tuto krásnou pannu na svých rukou povznášeli do oblak, při tom zvolali: Maria jest její jméno. Obyvatelé klokotští na tomto svatém místě, jako vyjádření úcty nechali postavit malou kapličku do ní zavěsili namalovaný obraz vytvořený podle výpovědí svědku. Jestli je tato pověst pravdivá nechám na vašem posouzení,jisté je jen to, že obraz Panny Marie Klokotské pochází z doby před rokem 1420. Toto místo se od té doby stalo hojně navštěvovaným, proto byl postaven 1000 kroků od léčivé vody kostelík roku 1392, kam byl přenesen namalovaný obraz z kapličky. Za husitských válek byl kostelík zbourán, v polovině 15.století je zde postavena kaplička. Dnes zde stojí kostel s klášterem.
Roku 1702 byl chrám za vydatné pomoci benediktýnů a dobrodinců přestavěn a rozšířen, vyjma hlavního oltáře, byla zde přistavěna chrámová loď, nad sakristiemi jsou postavena oratoria.V letech 1712-1714 byly po obou stranách nové lodi postaveny dvě kaple a to kaple sv. Václava 1712 a kaple sv. Josefa 1714. Od roku 1722 –1730 probíhají stavební úpravy uvnitř i vně chrámů. V této době vznikají ambity tvořící téměř čtverec. V rozích jsou postaveny kaple,jedna kaple je postavena uprostřed ambitů.

Kostel je postaven v barokním slohu, jeho tvar je dvouramenný kříž. Jedná se o jednu z nejcennějších kulturních památek v regionu a tak právem snese srovnání s největšími skvosty architektury evropského baroka.


Lada Pechová

Žádné komentáře: