neděle 6. dubna 2008

Architekt Oscar Niemeyer: Brasilia

Místo: respirium 5. patra,Veletržní palác
Termín konání: 7. 3. - 15. 5. 2008



Cyklus fotografií Brasilia od slovinského znalce architektury Damjana Prelovšeka vystavuje Národní galerie v Praze ve Veletržním paláci. Výstava, která představuje Niemayerovy práce v České republice vůbec poprvé, potrvá do 15. května.

Stále aktivně tvořící nestor světových architektů je zároveň posledním z velikánů Moderní architektury. Původně byl Niemeyer silně ovlivněn Le Corbusierem, s nímž se těsně po válce podílel i na návrhu nového sídla OSN v New Yorku. Niemeyerovu tvorbu necharakterizuje pravý úhel, ale organické tvary. Tak dosahuje určité velkoleposti, ale i živosti svých staveb. Na rozdíl od Corbusiera, který napsal báseň pro pravý úhel, on píše báseň křivkami svých staveb. Přiznává, že nejlepší inspirací je ženské tělo.

Dále ke svým oblíbeným a inspirujícím architektům řadí zejména Miese van der Rohe či Antonia Gaudího, s nímž ho pojí fascinace ladnými křivkami a nesnášenlivost s pravými úhly.

Oscar Niemeyer začínal jako obdivovatel architekta Le Corbusiera. Podobně jako Corbusiera i Niemeyera okouzlila poetika jihoamerických měst. Brzy se však z jeho vlivu vymanil a dal architektuře svých staveb výtvarnější směrování. V roce 1988 získal nejprestižnější architektonické ocenění - tzv. Pritzkerovu cenu.

Ovšem pro většinu lidí je Niemeyerovo jméno spojeno s jedním z největších architektonických činů minulého století, s výstavbou nového hlavního města Brasilie. Niemeyer vytvořil neopakovatelné dílo, nepřekonatelný monument syrové betonové krásy. Brasilia, dnešní hlavní město Brazílie, vyrostla na pustém místě jako obrovské bílé sousoší odlité z železobetonu.

V roce 1987 byla Brasília zařazena na seznam kulturního dědictví UNESCO, ale má i své odpůrce, pro něž je to betonové město příliš vzdálené od přirozené infrastruktury země. Město uměle vybudované ve vnitrozemí na zelené louce během krátké etapy také z těchto důvodů neuniklo kritice sociologů, kteří ho považují za pro život nevlídnou utopickou vizi.

Brasilia je krásná, ale k životu poněkud nepraktická

Ovšem výtvarné okouzlení Brasílií nemizí.



Hana Vaněčková

Žádné komentáře: