neděle 16. března 2008

Osiřelý západ (The Lonesome West, 1997)

Martin McDonagh: britský dramatik irského původu, léto pravidelně trávil v západním Irsku, kde se seznámil se svérázným místním dialektem, který později využil ve svých hrách. V 16 letech začal psát, inspiraci čerpal ze svých cest po Irsku a také z filmů a televizních sitcomů. Ve 26 letech se prosadil svou černou tragikomedií Kráska z Leenane (1996), za kterou obdržel Cenu londýnských kritiků pro nejslibnějšího autora, cenu za nejlepší hru roku a za nejlepší debut. Jeho hry byly přeloženy do 29 jazyků. Roku 2006 získal Oscara za svůj krátký film Six Shooter.
Další hry: Aranská trilogie (Mrzák Inishmaanský (1997), Poručík z Inishmoru (2000) a Smrtka z Inisheeru ), Pan Polštář (2003) a další.
Connemarská trilogie: Kráska z Leenane (1996), Lebka z Connemary (1997) a Osiřelý západ (1997)


Osiřelý západ (shlédnuto v historické budově Jihočeského divadla)

Překlad: Ondřej Sokol
Obsazení: Coleman Connor: Ondřej Volejník
Valene Connor: Martin Hruška
Otec Welsh: Pavel Oubram
Girleen Kelleherová: Šárka Vaculíková

Divadelní hra Osiřelý západ, jak už jsem se zmínila výše, je součástí tzv. Connemarské nebo Leenanské trilogie, jež zahrnuje tři samostatné hry, žádný z hrdinů nevystupuje ve více než jedné z nich, ale jejich příběhy na sebe navazují a prolínají se. Tuto trilogii spojuje především místo, kde se hry odehrávají- západní Irsko, oblast Connemara.

Osiřelý západ je příběh o dvou svérázných a drsných bratrech Colemanovi a Valenovi, kteří jsou schopni pohádat se kvůli každé maličkosti, ale nejen to, jsou schopni i zabít svého bližního z naprosto malicherného důvodu. Tyto neustálé rozbroje kvůli brambůrkům, penězům, alkoholu či špatnému účesu se jim neustále snaží rozmluvit otec Welsh, kterého ovšem neberou vážně až do jisté chvíle.. Osiřelý západ je plný nadávek a vulgarity, ovšem domnívám se, že bez toho by příběh, který je zde zobrazen nebyl ucelený. Příběh bratrů, jež jsou morálně chudí, citově nezralí, přerůstá až do cynismu. Tragická realita bytí, dokonalé fyzické nasazení postav, kteří skrze grotesku hrají o tak vážných věcech..

Kateřina Vlčková

Žádné komentáře: