pondělí 17. března 2008

František Vláčil - Zápasy:

15.2. – 30.5.2008 (Císařská konírna Pražského hradu)

19.února 1924 se v Českém Těšíně narodila osobnost, která se nesmazatelně zapsala do listiny „Výjimečných“. Režisér, jenž pro svůj tvůrčí rukopis bývá nazýván básníkem a filozofem stříbrného plátna, promlouval k publiku především svým lyrickým a psychologickým pojetím, neméně pak obrazem. Výtvarné nadání se u Vláčila ozvalo již v mládí. Po absolvování gymnázia studoval Dějiny umění a estetiku na Filozofické fakultě Masarykovy Univerzity v Brně. Zde se taktéž připojil ke skupině loutkového a kresleného filmu a ke studiu populárně-vědeckých naučných filmů.

Nejlepší školou pro osvojení si filmařského řemesla však pro něj byla služba pro Československý armádní film, kde natočil během sedmi let více než třicet vědeckých, instruktážních a dokumentárních filmů.

Mezi elitu filmařské obce se zapsalo jméno František Vláčil ihned při promítnutí jeho prvotiny (co se dlouhometrážního hraného filmu týče) Holubice. Zde dokonce ztvárnil hlavní roli nemocného chlapce pozdější režisér Karel Smyczek. Mimořádné snímky jako Ďáblova past, Marketa Lazarová a Údolí včel jsou náčrtkem historických epoch, zároveň také režisérovým podpisem do nepsané čestné knihy české kinematografie.

Filmografie:
1958: Skleněná oblaka
1959: Pronásledování
1960: Holubice
1961: Ďáblova past
1966: Marketa Lazarová
1967: Údolí včel
1969: Adelheid
1972: Město v bílém
1973: Pověst o stříbrné jedli, Karlovarské promenády
1974: Praha secesní, Sirius
1976: Dým bramborové natě, Dřevěná balada
1977: Stíny horkého léta
1979: Koncert na konci léta
1981: Hadí jed
1983: Pasáček z doliny
1985: Stín kapradiny
1987: Mág
1989: Pražský Odysseus

Vláčil má mezi českými filmaři pověst geniálního tvůrce. Vhodnost tohoto označení v sobě režisér nesl po celý život. Jako každý genius si musel i on svou cestičku obtížně vyšlapat. Trnoví, o něž se nejednou poranil a na jehož následky pak 27. ledna 1999 zemřel, se v něm rozrůstalo především díky pravidelnému zalévání alkoholem. Osobnost Františka Vláčila byla složitá. Zápasil se sebou samým, se svou závislostí, zároveň musel zvládat nástrahy komunistické moci, která mu komplikovala tvůrčí činnost a neméně pak bojoval s filmem. Zde usiloval o dokonalost, nikdy neimprovizoval, scény si pečlivě připravoval. Např. práce na scénáři Markety Lazarové spolu s natáčením a studiovými úpravami trvaly šest let. Z hlediska nákladů šlo o nejdražší do té doby vyrobený film. V dnešních podmínkách by realizace tohoto snímku uspěla jen stěží.

Příhodně zvolený název výstavy- Zápasy, jež je zcela zasvěcena tomuto režisérovi, má přilákat návštěvníky do Císařské konírny Pražského hradu. Pomocí všudypřítomného média fotografie se postupně snaží přiblížit jeho osobnost a dílo. Multimediální expozice má navodit tajemnou a dramatickou atmosféru, jakoby vystřiženou z Vláčilových filmů, při níž návštěvník nabývá dojmu, že opouští prostor výstavní síně a stává se součástí samotného snímku.

Kurátor výstavy Pavel Jiras, historik Barrandov studia, připravil pro příchozí kromě např. dosud nezveřejněných fotografií z filmů, pracovních snímků z natáčení a fotografií z režisérova soukromého života i zajímavý a netradiční prvek. Ve výstavním prostoru vyrostl multimediální strom. Usednuvší do jeho kořenů mohou zaslechnout zvuky včelího úlu a spolu s tím tichý a klidný hlas Františka Vláčila, který se ozývá přímo z kmene. Na dno speciálně vybudované studny jsou pak promítány vybrané fotografie z filmů.


Doprovodný program:

V prostorách Hradu má návštěvník možnost zhlédnout 4 z jeho filmů. Vstupné na jeden vybraný film je zahrnuto v ceně vstupenky, další promítání pak stojí 50 Kč.

Vybrané sekvence filmů v monumentálních rozměrech je možno vidět i v 15 minutové multimediální projekci na hladinu Vltavy a „vodní clonu“ v blízkosti Karlova mostu.

Pro zájemce je v suterénu Císařské konírny připraveno nepřetržité pásmo dokumentárních filmů jak o Františku Vláčilovi, tak i filmy jím vytvořené.

V neposlední řadě jsou pak zajišťovány i doplňující besedy.

(více na www.frantisekvlacil.cz)

Miloslava Jelonková

Žádné komentáře: