čtvrtek 20. března 2008

HC- hudba nebo životní styl?

Lidé, kteří nemají k hard-coru vztah a pozorují ho jen zvenčí, v něm nevidí nic jiného než násilí (pogující,opilé či zdrogované punkáče…) a slyší pouze srdcervoucí řev. Ano, občas je to hudba srdcervoucí, ale pouze proto, že je procítěná a lidé, kteří se jí věnují, nám chtějí říct svůj názor naplno. Tato muzika má obrovský náboj a potenciál. Hard-core je prostředek, díky kterému mohou lidé sdělit světu, co si myslí a co cítí. Z HC punku vychází moderní filozofie a styl života- Straight-edge( sXe). Zastánci tohoto hnutí odmítají jak tvrdé drogy, tak i cigarety a alkohol. Promiskuita je v téhle filozofii také nepřípustná. Straight-edge (čistý štít) je proti jakémukoliv násilí a agresivitě. Tito lidé jsou převážně ateisté. sXe je postoj k životu, kdy člověk usiluje o vládu nad svým tělem a hlavně myslí. Ale není to zápas jen sám se sebou, ale i snaha dosáhnout respektu ostatních lidí. Je to boj za svobodu, lidská práva a lidskou rasu, za rovnoprávnost, boj proti neonacismu...(tento boj na nás dýchá z textů jejich písní) Později se k tomuto životnímu stylu přidává ještě vegetariánství a veganství (odmítání všech zvířecích produktů i zvířat samotných- vegan straight-edge). S veganstvím samozřejmě ještě přichází boj za práva zvířat. Sílu a energii jim dodává hard-core, punk(a jiné odnože této hudby např. crust, fast core..)

Straight-edge vznikl na počátku 8O.let v USA jako reakce na tehdejší punkovou scénu. Jak všichni dobře víme, tehdy si punkáči rádi ujížděli na tvrdých drogách po vzoru Sex pistols ( ne že by tomu dneska bylo jinak) Nic méně, někteří lidé toho měli dost a rozhodli se to změnit. Už je nebavilo jenom ,,chlastat´´, chtěli říct světu víc. Název Staight edge (čistý štít) použila jako první kapela Minor Threat ve stejnojmenné písni Straight edge, ve které zpívají: Don´t smoke! Don´t drink! Don´t fuck! Na zápěstí měli nakreslené x, které je dodnes znakem sXe. Xko, z prostého důvodu- na konci 70.- počátek 80. let byli takto v USA označení mladiství, aby jim nebyl na koncertě podáván alkohol.( později si sXe začali kreslit na zápěstí i xxx, které symbolizují známé heslo: don´t smoke, don´t drink, don´t…) Veganství se k této filozofii připojilo až později.

Dnes, podle mého názoru, je sXe a veganství mezi mladými spíše móda a určitá póza. Občas mi připadá, že někteří zastánci tohoto hnutí si myslí ,že spasí svět. Ale co, asi je lepší ,,nežrat´´ maso a bojovat za práva zvířat než brát drogy,ne? Ale přesto čeho je moc, toho je příliš.

Iva Katrušáková

Žádné komentáře: