čtvrtek 27. března 2008

LORD OF THE DANCE

Mnoho českých měst, včetně Českých Budějovic, zažilo březnové turné světového fenoménu irské taneční skupiny Lord of the Dance. Tito tanečníci vystoupili v Českých Budějovicích 18. 3. 2008 v osm hodin večer před vyprodanou Budvar Arénou.

Lístky nebyly k sehnání již delší dobu před tímto termínem. Obrovský zájem mohli zpozorovat i lidé, kteří v ten den centrem pouze procházeli, jelikož už šestá hodina večerní napovídala, že se bude dít velká show. Již od této hodiny se totiž lidé začali trousit. Čím více se blížila hodina „H“, tím se dav diváků zvětšoval. S tím také samozřejmě souvisela horší možnost zaparkovat. To bylo jedním z důvodů, proč někteří diváci přispěchali na poslední chvíli. Chaos byl tedy zaručen. Příkladem byly davy tlačící se u vchodů, stejně tak lidé marně hledající svá místa na tribunách. Bylo očividné, že představení včas nezačne. Ale po chvíli se fanoušci konečně dočkali. V aréně zhasla světla, která ještě mnozí potřebovali k nalezení svých sedadel a na jevišti se při prvních tónech hudby začaly objevovat siluety tanečníků.

Taneční výkon všech aktérů byl naprosto fantastický. Některé choreografické prvky byly až neuvěřitelné a pro oči diváka fascinující. Mladší diváci mohli ocenit různé pestrobarevné kostýmy, kterých bylo skutečně mnoho. Samotné převlékání z kostýmů do kostýmů muselo být pro tanečníky jistě náročné. Součástí této show byla i vystoupení houslistek a sólové zpěvačky, kdy tato vystoupení vyplňovala pauzy pro oddech tanečníků a současně doplňovala děj. V průběhu celého představení byly všude vidět staré irské ornamenty a celou scénu dotvářely světelné efekty, které byly velmi zajímavé, ale chvílemi se stávaly až nepříjemné pro oči. A právě spojení hudby, tance a světel vytvářelo magický příběh o boji dobra se zlem.

Po celý večer bylo možné zakoupit suvenýry z vystoupení, jednalo se o program, dvd, cd, trička, přívěsky a hrníčky. Veškeré tyto předměty byly ale dosti předražené, i přesto však mnozí neodolali a zakoupili například dvd, za které Irové inkasovali 1000 Kč.

Je tedy zřetelné, že obliba tohoto fenoménu je stále vysoká, ačkoli někteří fandové i kritici jsou toho názoru, že „hvězda“ Lord of the Dance pohasíná od doby, kdy přestal tančit Michael Flatley. Zlí jazykové tvrdí, že jeho nástupci nedokáží předvést tak perfektní výkon jako on. Není ale divu, jelikož porovnávat je s někým, kdo dokáže 35 stepů za vteřinu je v nepoměru. Mladí zase mají jiné přednosti a kvality.

Michael Flatley, tento dnes již legendární tanečník je zakladatelem celé této show, kde propojil tradiční irské tance se stepem. A právě toto spojení, spolu s výbornými tanečníky vytváří neopakovatelnou podívanou, která po celém světě sklízí ovace a láme rekordy. Není proto divu, že by mnoho diváků neváhalo a znovu absolvovalo tento, nebo jakýkoli jiný večer s Lord of the Dance.




Agáta Štěchová
Marcela Vodrážková

Žádné komentáře: