sobota 17. května 2008

Ztohoven

...je parta mladých umělců, kteří prosluli svými nabouráváními do zaběhlého mediálního světa. Upozornili na sebe už v roce 2003 performancí Znásilněný podvědomí, kdy pokryli 800 vitrín pražských obchodů obrovskými plakáty s otazníkem a internetovou adresou. Mezi nejznámější akce patří úprava obřího neonového srdce od Jiřího Davida do podoby otazníku, výměna klasických semaforových symbolů do podoby tančících, zvracících či močících panáčků a samozřejmě simulace jaderného výbuchu v Krkonoších v pořadu Panorama v ranním vysílání České televize. Tyto kuriózní záběry byly na televizních obrazovkách doplněny internetovou adresou skupiny www.ztohoven.com, přesto na ně bylo podáno trestní oznámení za šíření poplašné zprávy ze strany České televize a společností Sitour, který pro ni Panoramu produkuje. Přestože vystupují pod pseudonymy -jejich nejznámější člen pod jménem Roman Týc- ocitlo se sedm jejich členů za povedený hackerský kousek před soudem. Hrozilo jim až tříleté vězení. V březnu byli -snad i na základě petice, která požadovala milost od prezidenta republiky- propuštěni. Reakce na tento čin se různí, lidé je buď obdivují, nebo nenávidí. Na jednu stranu zpochybňují realitu servírovanou nemyslícím masám médii, na druhou stranu tyto média rádi využívají pro sebeprezentaci. Fakt, že lze s obyčejným notebookem uskutečnit ve státní veřejnoprávní televizi vlastní vysílání hodně lidí pobavil, hodně rozčílil a některé snad i donutil přehodnotit svůj postoj k realitě vysílané a žité. Spoustu lidí si dosud nedokáže představit, že umění nejsou jenom plátna a barvy, ale i tvůrčí akt, který může nabourat konvenční vnímání reality třeba celého národa. Za simulovaný jaderný výbuch Ztohoven obdrželi cenu Národní Galerie 333 pro umělce do 33 let za nejvýznamější umělecký počin roku. Sama skupina k tomu na svých stránkách říká:

"Nejsme žádná teroristická ani politická skupina, úcelem není jakkoli spolecnost strašit, ci manipulovat, tak jako jsme toho dennodenne svedky ve svete reálném tak mediálním. Ac už to jsou politické zájmy, nebo zájmy trhu, firem, nadnárodních spolecností skryte manipulují, tlací své produkty a ideje všemi možnými cestami do podvedomí obcana. Jemné narušení tohoto systému, apel na cistý rozum cloveka, jeho neovlivnitelnost, si myslíme nikdy neškodí ani v demokratické zemi."

Bouře reakcí po této akci neutichly, a už přichází další. Jiná umělecká skupina, Guma Guar uspořádala před nedávnem výstavu Meze tolerance, na které poskytla výstavní prostory na Staroměstské radnici sebepropagaci soudně zakázanému Komunistickému svazu mladých. Na 1.máje, v den, kdy komunisté nostalgicky vzpomínají na bývalé dny u moci a síly, vnikli čtyři černě odění a maskovaní muži do prostoru expozice a posprejovali ji. "K incidentu se zatím nikdo oficiálně nepřihlásil, podařilo se nám však zjistit, že útočníci byli členové Ztohoven. Tuto skupinu a jejího nejviditelnějšího člena Romana Týce jsme totiž několikrát kritizovali a vysloužili si za to nadávky a výhrůžky," pravil člen Guma Guar Milan Mikuláštík v rozhovoru pro Aktuálně.cz.
Je ironické, že pro Mikuláštíka představují konkurenční Ztohoven zaprodanost estabilishmentu a její akce vykalkulovanou sebepropagaci. Přesto by jim to samé mohli do tváře vmést Ztohoven. Je otázkou, jaké Guma Guar očekávala se svou provokativní akcí reakce, každopádně toto narušení mělo za následek předčasné ukončení výstavy. Pokud by byli provokativní více, chápali by negativní odezvu jako padnutí performance na úrodnou půdu a nechali by dveře galerie otevřené. Myslím, že kdyby měli Guma
Guar širší "meze tolerance", bylo by zajímavé sledovat reakce veřejnosti na akci a protiakci zastřešenou jednou výstavou. Také je ale možné, že s touhle záležitostí nemají Ztohoven nic společného a jde jen o slovní hašteření dvou konkurenčních uměleckých skupin.

Žádné komentáře: