pondělí 12. května 2008

Návštěvníci zámku Hluboká nad Vltavou se dočkají nové expozice

Každoročně vyhlašovaná akce organizací UNESCO pod doménou Den památek, dala zelenou většině českých hradů a zámků. Koná se již po pětadvacáté. Účelem je poukázat na problematiku ochrany a údržbu kulturního dědictví. Návštěvníci se podívají i do míst, která nejsou normálně přístupna veřejnosti. Volné nebo snížené vstupné jsou silným lákadlem. Nejinak tomu bylo i na novogotickém zámku Hluboká nad Vltavou. Otevření zámecké věže a druhého patra s hostinskými pokoji přivedlo tisíce návštěvníků.

„Dnešní den je pro návštěvu zámku jako stvořený. Byl jsem zvědavý na zámeckou věž. Pro veřejnost je otevřena jen výjimečně“, prozradil jeden z návštěvníků.

O standardní trasu tzv. reprezentační okruh zámku byl nejmenší zájem. Již od dopoledních hodin stály dlouhé fronty u vchodu do kaple s pozdně gotickou archou. Průčelí věže dominuje znak Schwarzenberků s rodovým heslem „NIL NISI RECTUM“ (Nic než právo). Je vysoká 60 metrů, ale desítky schodů návštěvníky neodradily. Každý byl zvědavý na výjimečně dostupné druhé patro. Interiéry nejsou tak bohatě zdobeny a jsou doplněny dobovým nábytkem z ostatních částí zámku. „Veškerý nábytek je původní, ovšem místnosti nejsou autentické. Je pouze k dnešní příležitosti, abychom neukazovali prázdné pokoje“, řekl Miroslav Pavlíček, kastelán zámku Hluboká. Do budoucna jsou s ním velké plány. Mají začít stavební úpravy, hlavně oprava střechy. Již zmíněné druhé patro by mělo během dvou až čtyř let projít celkovou rekonstrukcí a zrestaurováním mobiliáře. Jsou s ní spojeny nemalé finanční náklady. Nábytek z doby Schwarzenberků bude umístěn do pokojů podle archivních materiálů. Do roku 2012 bude plně zpřístupněno veřejnosti. V blízkosti zámku se rozprostírá anglický park a součástí stavby je i jízdárna, kde jsou instalovány sbírky Alšovy jihočeské galerie.

Kateřina Krejčová

Žádné komentáře: