sobota 17. května 2008

Jan Zrzavý prodán za rekordní částku…

Aukční dům Galerie Art Praha měl na dubnovou aukci v pražském hotelu Hilton Prague přichystaná díla klasiků českého moderního umění. Nechyběli velikáni jako Josef Šíma, Toyen, Emil Filla, František Tichý a Rudolf Kremlička.
Dílo Piazetta jednoho z našich předních představitelů avantgardy 20. století, malíře, grafika a scénografa Jana Zrzavého, bylo vydraženo za neuvěřitelných 7, 1 miliónů korun. Obraz Piazetta zachycuje náměstí u Dóžecího paláce v Benátkách se dvěma sloupy, na nichž stojí patroni města. Vše je v odstínech modré a růžové, typických třeba i pro Václava Špálu. Dražba začínala na hranici čtyř miliónů korun.
Tato cena tvoří rekord tohoto malíře na českém aukčním trhu, ovšem nejdráž z prodaných obrazů se drží Élevation od Františka Kupky. V zastoupení bylo i dílo Emila Filly. Jeho Zlaté rybičky u okna byly v roce 2003 vydraženy za 7, 3 miliónů korun.
Velice osudovým obrazem je Oběšený harlekýn od Fantiška Tichého. Autor ho maloval v životní krizi a v postavě sebevraha spatřuje symbol svého osudu. Tichý žil jako bohém, ale maloval kompozice plné lyriky, smutku a melancholie
Akt v krajině od Josefa Šímy patří podle některých teoretiků k nejkrásnějším aktům meziválečného umění. I tuto olejomalbu bylo možno vydražit. Nového majitele našel i obraz Marie Čermínové, přezdívané Toyen, za 2, 8 miliónu korun. Dílo s názvem Ile de Sein zobrazuje autorku po rozchodu s Andre Bretonem. Aukce nabídla celkem 434 obrazů, grafik a soch českých a slovenských výtvarníků. Pořádající aukční dům Galerie Art Praha prodala díla v hodnotě přibližně 40 miliónů korun. To jen naznačuje, že o české umění z oblasti avantgardy je čím dál větší zájem.

Kateřina Krejčová

Žádné komentáře: