pondělí 12. května 2008

Teorie velkého třesku

„Teorie vesmírného velkého třesku slaví šedesátiny. Původně si lidé mysleli, že se vesmír nerozpíná, že neměl žádný počátek ani konec, že tu byl, je a bude navždy v prakticky nezměněném stavu. Později se ale přišlo na to, že se rozpíná a galaxie se od sebe vzdalují. To vedlo vědce v čele s Američanem ruského původu Georgem Gamowem k teorii "velkého třesku", podle které začal vesmír v konečném čase v minulosti explozí, která asi před 13,7 miliardy let vystřelila hvězdy a galaxie do všech stran, a od té doby se vesmír rozpíná. Odborný časopis tuto hypotézu zveřejnil před 60 lety, 1. dubna 1948, v žádném případě ale nešlo o aprílové čtení.“ Pokud máte zájem o další informace ohledně velkého třesku, nezbývá mi nic jiného než vás odkázat na internetovou adresu

http://technet.idnes.cz/teorie-vesmirneho-velkeho-tresku-slavi-sedesatiny-fxk-/tec_vesmir.asp?c=A080401_105858_tec_vesmir_vse, kde najdete pokračování tohoto článku.

Já vám předložím fakta o jiném velkém třesku, a to o americkém sitcomu s názvem The Big Bang Theory, který je přece jenom o něco málo srozumitelnější než představa, že vesmír vznikl explozí.

Seriál Teorie velkého třesku vznikl v USA, první sezóna se začala vysílat v listopadu roku 2007 a počítá se již se sezónou druhou.

Hlavním tématem je propojení světa geeků (což jak jsem se dozvěděla, je osoba, která má hluboké technické nebo odborné znalosti a nebývalý zájem, potažmo obsesi, o svůj obor) se světem „normálních“ lidí (toto se objevilo už v seriálu IT Crowd - Partička Iťáků), které vede ke komickým občas až aburdním situacím. Geeky zde zastupují čtyři vědci – spolubydlící Leonard a Sheldon (dohromady mají IQ 360)a jejich kolegové z univerzity Howard a Rajesh.

Každý z nich má svou „úchylku“. Leonard je zamilován do Penny, která se přistěhovala naproti a která také zastupuje „normální“ většinu lidstva. Bohužel jeho snahy navázat s Penny vztah nepadají zrovna na úrodnou půdu. Sheldon je „nadčlověk“ nebo o sobě alespoň takto smýšlí. Howard je přesvědčen o své neodolatelnosti a šarmu, který spočívá v příšerném vkusu, co se oblečení a účesu týče a Rajesh (Ind) není schopen komunikovat se ženami nebo v přítomnosti žen nebo někdy dokonce zženštilých mužů.

I přes to, že za kamarádku mají Penny, nedaří se čtyřem ústředním postavám propojit se světem „tam venku“ a vymanit se ze sevření svých teorií, pokusů (například rozsvítit lampičku pomocí signálu, který přes internet oběhne celou Zemi), počítačových her a komiksů.

Hlavní postavy mají pro všechny běžné věci naprosto vědecké vysvětlení, v seriálu se to jen hemží různými vědeckými teoriemi, popřípadě odkazy na kultovní seriály, jako například Star Trek, ve velké většině vám nezbývá (pokud zrovna nejste geek), než všemu co je řečeno věřit, pokud nechce strávit hodiny na internetu či v knihovně ověřováním informací.

Pokud někdo hledá pobavení, rozhodně neprohloupí, když si tento seriál pustí. Musím vás ale upozornit – z vlastní zkušenosti vím, že je velmi návykový.

Pro malou ilustraci

Zde je fotografie Sheldona v jeho halloweenském kostýmu.

Pro ty, kteří tak jako já, nepoznali, o co se jedná, vězte, že je to Dopplerův jev (popisuje změnu frekvence a vlnové délky, přijímaného oproti vysílanému signálu, způsobenou nenulovou vzájemnou rychlostí vysílače a přijímače).

Michaela Dubová

Žádné komentáře: