sobota 3. května 2008

Slavné opery Giuseppe Verdiho

V závěru loňského roku se na našem trhu objevila kompilace deseti CD se záznamy nejslavnějších oper italského skladatele Giuseppe Verdiho.
Všechny záznamy děl, obsažené na této kompilaci, byly pořízeny mezi lety 1939 a 1950 a jedná se o záznamy velmi kvalitních provedení jednotlivých oper ve velkých operních domech světa. Jde o nejslavnější Verdiho díla Aida, La Traviata, Nabucco, Otello, Falstaff a skladbu Messa da Requiem. Otello, La Traviata a Nabucco jsou zde bohužel obsaženy pouze ve zkrácených verzích.
La Traviata (premiéra Benátky, 1853) se řadí mezi Verdiho nejúspěšnější díla, ačkoli při své premiéře roku 1853 neuspěla. Ovšem nedlouho poté se stala velmi oblíbenou a diváci se k ní dodnes vděčně a rádi vrací. Libreto bylo napsáno na námět díla "Dáma s kaméliemi" od Alexandra Dumase mladšího. V díle je obsažena potřebná dramatičnost a silný příběh nenaplněné lásky, který Verdiho zaujal. Pařížská kurtizána Violetta prožívá lásku s Alfrédem, ovšem jejich lásku obětuje, protože Alfrédovo společenské postavení jejich vztahu neumožňuje přežít. Violetta umírá na těžkou nemoc v náručí milovaného muže.
Aida, jedna z nejslavnějších oper vůbec, je vynikající ukázkou skladatelova mistrovství. Přestože byla napsána na ne úplne kvalitou vyhovující libreto, Verdi jej dokázal svou hudbou pozvednout a vytvořil tak fascinující hudební dílo. Příběh je založen na nešťastné lásce etiopské princezny Aidy a egyptského vojevůdce Radama, jejichž vztah je znemožněn špatnými politickými vztahy obou zemí. Opera měla být uvedena při slavnostním otevření Suezského průplavu, nakonec měla premiéru až 1871 v Káhiře.
Otello a Falstaff byly napsány podle Shakespearových her a tvoří vrcholný závěr jeho tvůrčího života.
Nabucco (premiéra 1842, Teatro alla Scala, Milano) byla Verdiho první velmi úspešnou operou. Složil ji na biblický námět o zajetí Židů v Babylonu. Úspech měla mimo jiné proto, že příběh osvobození souzněl s náladou italského obyvatelstva usilujícího o svobodnou Itálii.
Hlavní pěvecké role Verdiho oper jsou výzvou pro mnoho operních pěvců, protože prověřují jejich kvality a výdrž. Na jednom CD proto také najdete některé árie v podání velkých pěvců působících v provedeních Verdiho oper. Často slavní pěvci působili v operách pouze jednoho z velkých skladatelů, protože styly jednotlivých skladatelů byly odlišné a vyžadovaly jiné dovednosti u pěvců. Maria Caniglia, Lucia Albanese, Fedora Barbieri a Irene Minghini-Cattaneo jsou jména, která můžete často slyšet v souvislosti s některým z Verdiho děl.
Věřím, že tento soubor Verdiho oper potěší každého jeho příznivce. Zvuková kvalita sice není úplne nejlepší, protože se jedná o letité nahrávky, ovšem ostatní kvality provedení tento nedostatek vyvažují. V roce 2005 vydal Membran Music, v ČR k dispozici u Popron CZ.

Svatava Šmejkalová

Žádné komentáře: