sobota 3. května 2008

Okřídlená Panna Marie

V krásném hornatém jihoamerickém Ekvádoru, kde se hlavní město s názvem Quito nachází ve výšce 2817 metrů nad mořem, můžete nalézt světový unikát. Jedná se o jedinou okřídlenou Pannu Marii na světě.
Po příletu do této země mohou na sobě někteří jedinci zpozorovat určité potíže s dýcháním, díky vysoké nadmořské výšce. Ekvádor se totiž nachází na západním pobřeží Jižní Ameriky, kde se rozkládá vysoké pohoří Andy. Hlavní město Quito je tedy zasazeno do fascinujícího hornatého prostředí. Právě na jednom z kopců v okolí tohoto města, který má název Paneciloo, se nachází na střeše jedné budovy monumentální socha. Tato budova stojí v nadmořské výšce 3027 metrů a socha Panny Marie je tak vystavena na oči celému městu, stejně jako známá socha Ježíše Krista v Riu de Janeiru v Brazílii. Obyvatelé Jižní Ameriky mají zřejmě velice v oblibě sochy v tomto stylu, například na jiném místě v Ekvádoru naleznete také sochu sv. Petra s klíčem v rukou. Tato Panna Marie je však unikátní, má totiž andělská křídla. Na celém světě neexistuje žádné jiné její zobrazení s křídly.
V Ekvádoru je Panna Marie zobrazována častěji než Kristus, což je zapříčiněno tím, že původní obyvatelé uctívali indiánskou matku Zemi jako jednu z nejdůležitějších bohů. Po příchodu Evropanů přejali křesťanství, které jim bylo vnucováno. Došlo tady ale, stejně jako v jiných zemích, ke smísení pohanských a křesťanských prvků, čímž přežila indiánská bohyně v podobě Panny Marie, kterou dnes uctívají více než Krista.
Pravděpodobně díky tomuto kulturnímu smísení vzniklo takové ojedinělé zobrazení Panny Marie, jaké se nachází v Quitu a jaké určitě stojí za pozornost.


Agáta Štěchová

Žádné komentáře: