pondělí 12. května 2008

ONCE - SOUNDTRACK

(Recenze)
Interpreti: Glen Hansard, Markéta Irglová
Rok vydání: 2007
Počet skladeb: 13

Většina filmových soundtracků se nadýmá svou pompézností a instrumentální náročností. Soundrack k filmu Once se však tohoto vyvaroval, a proto vzniklo zcela obyčejné album plné obyčejných písní.

Slovo „obyčejné“ je zde ale míněno zcela v pozitivním smyslu. Možná už bylo mnoho monumentálnosti. Jednoduchost je v tomto případě největším vodítkem k úspěchu. Ve většině písní zazní pouze Hansardova kytara, zpěv, hudební podkres, občas smyčce a zajímavé vokály spojené s keltskými prvky. Pompu nahradila skromnost.

Album má textově i hudebně melancholický naléhavý projev, jež však nehraničí s přehnaností ani s kýčem. Ano, kýč by to jistě byl nebýt upřímného a naturalistického projevu hlavních zpěváků. Písně se divákovi zdají silné především díky přesvědčivosti, s níž jsou podány. Emocionální hladina zůstává naprosto identická, jen je tlumočená výrazovými prostředky, které jsou srozumitelné. Sountrack k filmu Once boduje přímočarostí, jednoduchostí a hrozbě kýče uniká svou lidskostí a nevyumělkovaností.

Posluchač však objeví jednu slabinu a to tehdy, pustí-li si soundtrack dříve než by shlédl film. Písně vytrženy z kontextu zní zcela nezajímavě a tuctově. Hudební složka filmu Once totiž vystupuje přímo z děje, jelikož se jedná o lovestory dvou muzikantů. Správný „návod“ na poslechnutí tohoto alba je tedy ten, že nejprve divák musí vidět film a při zpětném poslouchání písní ho na sebe nechá působit. To ale nemůžeme mít soundtracku za zlé, protože je doprovodnou složkou filmu a ne samostatným discem.


Loukotová Veronika

Žádné komentáře: