pondělí 12. května 2008

Muzikál „Vlasy“ (Hair) opět ožije!

Rok 1967, množily se studentské demonstrace, autorita vlády klesá, mladí odmítali nastoupit vojenskou službu. V této vzrušující atmosféře bouřlivých událostí vzniká hnutí hippies. Členové, kteří hledali únik v přírodě, volné lásce, folkové hudbě, drogách, svůj postoj k politické situaci vyjadřovali heslem "Milujte se, ale neválčete!" a jedním z jejich poznávacích znamení byly právě dráždivě dlouhé vlasy. Móda květinových dětí – hippies, je pestrá, nápadná a barevná.

Roku 1968 byl poprvé uveden muzikál Vlasy v divadelní podobě na Broadwayi, kde měl premiéru 29.dubna 1968. Hudbu složil Galt MacDarnot, a texty písní James Rado a Gerome Ragni. Divadelní verze děj se moc neřeší, ale filmová podoba od českého režiséra Miloše Formana z roku 1979 má dobře promyšlený příběh. Obě verze řeší mnoho témat, jako například poselství o volné lásce a odporu proti válce ve Vietnamu "květinové" generace šedesátých let.

Soubor Public Theatre muzikál zahraje od 22. července do 17. srpna pod širým nebem v Central Parku. Právě Public Theatre jako první na světě hrál představení Hair (už v říjnu 1967).

Od té doby měl tento "první rockový muzikál" jen na broadwayském jevišti dva tisíce repríz a za 40 let existence se hrál prakticky po celém světě.

Z řady písní, které v muzikálu zazněly, jsou dnes evergreeny, například Let the Sun Shine In, Aquarius či I Got Life.

Kateřina Vlčková

Žádné komentáře: