pondělí 12. května 2008

Krvavý týden na Dagoberském panství

Jedná se o akci satanistů snažících se o vyvolání pekelného pána? Nebo o sadomasochistické orgie zbohatlíků? Soustředění radikálních body-artistů? Věřte, že jde opravdu o název celovečerního představení českobudějovické studentské tvůrčí skupiny Arte della Tlampač. Pro jistotu ( a s ohledem na jemnější povahy) uvádím celý název Krvavý týden na Dagoberském panství aneb hra bez jediného úmrtí se stínohrou Vladislava Klímy.

Tento komponovaný večer je prosáklý absurdně-dadaistickým pohledem na svět členů Arte della Tlampače. Samozřejmě humor je zdravý, ale vzhledem k tomu, že tvůrci si uvědomují edukativní poslání divadla, tak do programu zahrnuli (jak jinak než velice nenápadným a nevtíravým způsobem samozřejmě) přednášku pro mladší část publika na téma „Neveřte humrodlakům“. Pro dumavější jedince, toužící se dozvědět něco ze zákulisí psaní hry, byla do programu zařazena debata s málomluvným a ostýchavým Vladislavem Klímou, stejně tak filosofická konfrontace Friedricha Nietzscheho s hlavou křesťanské církve. Jak se říká – divadlo je poslání, ale na chleba si jím nevyděláš. Autoři se tento stereotyp pokusili zbořit (přece jenom divadlo je hlavně o boření stereotypů), a proto je hra Krvavý týden na Dagoberském panství komponována, tak aby se do ní daly zapojit (přirozeně velice nenápadným a nevtíravým způsobem) reklamní spoty na výrobky sponzorů. Vůbec to ovšem neubírá na hloubce hlavní myšlenkové roviny; naopak - zvyšuje se divácký prožitek ze hry.

Chcete-li se dozvědět jak moc krvavý týden na Dagoberském panství prožijí socio-psycho-log Attenborow, plukovník Dickstaff se svým černým otrokem Kangou, lord Eta, strůjce celé zrůdnosti, a jiné postavy, tak přijďte na reprízu komponovaného večera Krvavý týden na Dagoberském panství aneb hra bez jediného úmrtí se stínohrou Vladislava Klímy.

Datum inscenace se již brzy dozvíte na www.tlampac.cz> .


Sesmolil Martin Kindl

Žádné komentáře: