pondělí 12. května 2008

Gender studies

Jelikož tento studijní obor je velice mladý a nepatří mezi nejznámější, koluje mezi lidmi mylná domněnka, že tento obor je vhodný pouze pro zarputilé feministky. Avšak tento obor se nezabývá jen postavením ženy ve společnosti v současnosti či minulosti, ale studuje vztahy mezi ženami a muži ve společnosti a jejich kulturní rozdíly. Zabývá se především problematikou rovných příležitostí v různých oblastech (trh práce, instituce, politika a rodina).

Gender spadal až do roku 1998 v našem českém akademickém prostředí do oblasti antropologie, psychologie, sociologie apod. Proto vzdělání v tomto oboru spadalo pouze pod přednáškovou činnost, kterou zajišťovala Nadace Gender studies. Teprve až v roce 1998 tento obor získal akademický status na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, kde potom v říjnu vzniklo samostatné akademické pracoviště jako Centrum genderových studií. V roce 2003 byla činnost tohoto centra přesunuta na Fakultu humanitních studií, kde od roku 2005 existuje možnost navazujícího magisterského studia. Bakalářský titul v tomto oboru nabízí Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.

V tomto oboru se můžete setkat s předměty jako je Genderová problematika třetího světa, Historie ženského hnutí a feminismu, Násilí na ženách, Genderová struktura společnosti, Gender v literatuře, Metody prosazování genderové rovnosti, Feminismus v domácím a mezinárodním kontextu a další.

Po absolvování tohoto oboru se můžete uplatnit v oblasti sociální politiky, ve státní správě, v nevládních a neziskových organizacích, v organizacích zabývajících se domácím a veřejným násilím, v oblasti sociálně právní, v zařízeních sociální a zdravotní péče, v médiích i v oblasti školství.

Lenka Dostálová

Žádné komentáře: