úterý 6. května 2008

Amur Art Museum

Amur je oblast, která se nachází v sibiřské tajze ve východní části Ruska a řeka Amur tvoří přírodní hranici se sousední Čínou. Jedním z domorodých národů, který v této oblasti žije, je prastarý národ Nanai.
Příslušníci tohoto národa se vždy živili především rybolovem, ryby pro ně tedy byly základní surovinou. Nejen že jejich hlavní potravinou v jídelníčku bylo rybí maso, ale využívali z ryb i části, které jsou pro nás často jen odpadem. Jedná se tedy hlavně o kůže. Zpracovávání a následné využití rybích kůží neodlučitelně patří ke kultuře Nanai a dokonce se dá říci, že je to základem této kultury. Z této kůže vyráběli nejen oblečení a boty, ale i stany, tašky, rituální předměty a šperky. Vznikla tak velice zajímavá ornamentika.
Bohužel ubývá lidí, kteří umí s rybí kůží pracovat. Stejně jako jinde ve světě, dochází i na Amuru k zapomínání na staré tradice. A právě z těchto důvodů vzniklo v roce 2006 ve Viechtachu v Bavorsku Amur Art Museum. Vzniklo díky dvěma lidem z rozlišných kultur, ale se stejným cílem. Na zachování tradic kultury Nanai spolupracují Anatol Donkan, který je jedním z Nanaiů a německá umělkyně Mareile Onodera, která dlouho žila s tímto národem. Jsou to velice milí lidé, kteří ukazují světu krásu této kultury. Nejprve založili muzeum ve Vladivostoku, poté ve Vídni a nyní i ve Viechtachu. Toto muzeum má za cíl vytvořit sbírku předmětů z rybí kůže jak historických, tak současných. Anatol Donkan obnovil zpracování této kůže a spolu s Mareile Onodera se kromě sbírání tradičních předmětů věnují i tomu, aby byl tento materiál opět používán v běžném životě. Mareile Onodera vytváří návrhy moderních šatů, kabelek, klobouků nebo také různých doplňků, jako jsou obaly na brýle a mobilní telefony, šperky aj. Používají se k tomu kůže například z lososa, kapra, tresky, nebo tilapie, některé se dají i bez problémů obarvit přírodními barvivy. Výrobky z tohoto materiálu jsou velice módní a originální. Rybí kůže mohou být velice zajímavé pro oděvní průmysl a mohly by se stát alternativní náhražkou za kůže ohrožených druhů zvířat.
Je dobře, že pořád ještě existují lidé, kteří mají snahu zachránit a ukázat staré tradice. Návštěva Amur Art Musea je jistě velice zajímavá a proto ji mohu jen doporučit.
Více informací a obrázků naleznete na německých stránkách muzea:
www.amur-art-museum.de

Agáta Štěchová

Žádné komentáře: