neděle 13. dubna 2008

Gladiátorství – Hra na život a na smrt

Tak se na gladiátorství díváme v dnešní době, ale dříve to byla řemeslnická činnost a vážené povolání. Gladiátoři bojovali s meči (gladius) a odtud pochází jejich název. Gladiátor byl placený otrok bojující o život pro pobavení publika. Téměř vždy šlo o boj mezi několika válečnými zajatci.
První podobné zápasy se konaly již za doby Etrusků. Nejstarší historicky doložený souboj, který by se už dal označit jako gladiátorský se odehrál roku 364 př.n.l. na římském dobytčím trhu. Vznikaly i soukromé gladiátorské školy a její provozovatel se nazýval lanista. Obchod s gladiátory patřil mezi výnosná zaměstnání. Avšak ve společnosti se těmto obchodníkům nedostávalo velké úcty. O gladiátory se zde dobře pečovalo. Měli vydanou stravu. Většina z nich byli vegetariáni a proto jedli hodně ječmene, což mělo velký vliv na růst svalstva. Gladiátoři ve svých školách vedli izolovaný život. Pokud se jim podařilo uprchnout, vojenské jednotky si s nimi okamžitě poradily. Při určitém množství vyhraných soubojů gladiátor získal dřevěný meč, což znamenalo, že se stal svobodným člověkem a nebo to znamenalo nabídku do důchodu, kdy mu stát sliboval dobrou penzi. Avšak někteří z arény odejít nechtěli, např. syrský gladiátor Flamm získal čtyři dřevěné meče, ale přesto bojoval dál, zemřel při zápase po 38leté dráze profesionálního gladiátora. Gladiátorské boje byly pro větší podívanou často nevyvážené. Někteří bojovníci měli dokonalou výzbroj, někteří byly bez zbraní, další měli helmu přes kterou nic neviděli apod.
V roce 150 př.n.l. se začalo gladiátorských her zneužívat. Pořádáním velkolepých gladiátorských her chtěli senátoři utišit politickou situaci, která vyvrcholila v chaos, jako tomu bylo při porážce dvou početných římských armád. Konec gladiátorství přinesl oficiálně až rozmach křesťanství. Záminkou ke zrušení her byl incident, kdy řecký mnich vběhl přímo do arény a chtěl zabránit v boji, ale bohužel byl ušlapán rozvášněným davem. A proto roku 404 císař Honorius nařídil zastavit podobné hry na věčné časy. Avšak ráz velkoleposti gladiátorských her se už nezmění nikdy.

Lenka Dostálová

Žádné komentáře: